Dia Mundial de la Salut Mental

La salut mental, una prioritat al Garraf

Vilanova acull la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental reivindicant 'tolerància'

Vilanova acull la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental reivindicant 'tolerància'. Ajuntament de Vilanova

Vilanova acull la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental reivindicant 'tolerància'. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“La salut mental és cosa de tots”. Sota aquest lema es va commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental divendres a la plaça de la Vila. Sis associacions de la comarca (Associació de familiars i afectats per la malaltia mental del Garraf, Associació per l'empoderament i la vida autónoma, el Club Social del Garraf, la Llar Residència Pàdua, el servei de rehabilitació comunitària del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i el Projecte Matí - OTL Garraf (IMET)) i l'Ajuntament de Vilanova van ser les encarregades de celebrar per quart any un acte que buscava conscienciar el públic sobre la importància de crear un entorn d'igualtat en la societat per a totes aquelles persones que pateixen un trastorn mental i de trencar amb el silenci que hi ha al voltant d'aquestes afeccions. L'acte va estar conduït per la regidora de Serveis Socials i Salut, Gisela Vargas i va comptar amb la participació dels càrrecs públics com Joan Martorell, regidor d'Educació i Treball  i l'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras.

Es va iniciar amb la lectura d'un manifest que denunciava la intolerància i el repudi que la gent demostra tot sovint cap a persones que pateixen malalties mentals, moltes vegades com a conseqüència d'una gran desinformació. Així mateix, demanava una societat més receptiva i més informada i, a la vegada,  més “veus i altaveus” que donessin la possibilitat a totes les persones que pateixen afeccions d'expressar-se més lliurament.  Lloveras va corroborar el manifest, declarant que la feina de conscienciació al Garraf és una prioritat a les administracions locals per tal que “tothom pugui viure en igualtat a la nostra societat”.

Un cop acabats els parlaments, grups musicals van amenitzar el vespre amb dos concerts. Els primers van ser Bandeque, un grup de rumba fusió i salsa que ja ha participat en altres actes solidaris. Els va seguir Kru LaVille, amb interpretacions de pop rock i cançons d'autor propi. Paral•lelament a les actuacions, diversos membres de comitè organitzatiu de l'acte van obrir un punt d'informació per a tots aquells que volguessin conèixer amb més profunditat els projectes i reptes que duen a terme. Entremig de les actuacions musicals es va celebrar un sorteig d'una estada rural i un dinar per a dues persones.

Cal destacar que la d'ahir no va ser la única celebració que s'ha dut a terme per commemorar el 10 d'octubre. Des de fa poc més d'una setmana, aquestes associacions estan duent a terme tot un seguit d'activitats amb voluntat integradora, per tal d'aconseguir que les malalties mentals passin a formar part del col•lectiu social d'una manera natural i gens forçada. És per això que  s'han organitzat  activitats per a múltiples edats: des d'una Taula Rodona, a la lectura de contes infantils i a  la organització d'una botifarrada popular.

Com es va dir durant la lectura del manifest, “connectar amb nosaltres és fàcil”. I això és precisament el que busquen actes com el d'ahir: que acceptar-se a un mateix no sigui tan difícil.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local