Crisi humanitària

Les universitats públiques catalanes volen treballar de forma conjunta per ajudar els refugiats

Es comprometen a facilitar als nouvinguts l'accés a les activitats acadèmiques

El president de l'ACUP i rector de la Universitat Politècnica, Enric Fossas, i la vicerectora de la Universitat de Barcelona, Carme Panchón. UPF

El president de l'ACUP i rector de la Universitat Politècnica, Enric Fossas, i la vicerectora de la Universitat de Barcelona, Carme Panchón. UPF

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les universitats públiques catalanes han expressat a través d'un comunicat la voluntat de treballar de forma conjunta per ajudar els refugiats del conflicte sirià. Al text 'Les Universitats catalanes, amb els refugiats' les entitats es comprometen a "promoure i facilitar la implicació activa" de les seves comunitats en les iniciatives i accions relacionades amb l'acollida de les persones refugiades que arribin o hagin arribat a Catalunya. La lectura del manifest s'ha fet en un acte públic aquest dimarts, que ha significat el tret de sortida d'un seguit d'accions de suport als refugiats que les universitats públiques catalanes duran a terme i que s'emmarcaran sota el concepte 'Universitats Refugi'.

Xerrades de sensibilització sobre el conflicte sirià, facilitar als nouvinguts l'accés a les activitats acadèmiques o articular espais i serveis específics per a donar resposta a les necessitats d'aquest col·lectiu són algunes de les accions #UniversitatsRefugi previstes que s'aniran fent públiques al web www.acup.cat.

Al manifest, les universitats públiques citen l'informe ACNUR 'World at War. Global Trends. Forced displacement in 2014' per recordar que a finals de 2014, més de 60 milions de persones arreu del món s'havien hagut de desplaçar de les seves llars a causa de conflictes bèl·lics o persecucions per la seva condició de gènere, raça o religió.

Les universitats coincideixen en diagnosticar que el punt en comú d'aquests èxodes acostuma a ser l'amenaça de la violència i l'objectiu de trobar un lloc on viure amb mínimes condicions de respecte pels drets humans i d'accés a l'alimentació, educació, sanitat i treball.

Les entitats rebutgen al manifest aquest tipus de violència i en especial la que es deriva del conflicte sirià i demanen que s'estableixin de forma immediata converses de pau. També insten governs i administracions públiques a assumir la responsabilitat "moral" d'acollir els refugiats i anuncien que promouran i facilitaran la implicació activa de les comunitats universitàries en les iniciatives i accions en relació amb l'acollida de les persones refugiades que arribin a Catalunya o que ja hi han arribat.

Finalment es comprometen a posar les capacitats i recursos de les universitats a disposició dels responsables d'organitzar l'acollida i la integració dels refugiats a Catalunya, així com a facilitar als nouvinguts l'accés a les activitats acadèmiques. També han demanat a les administracions competents que agilitin els processos d'homologació i certificació de títols per garantir el seu accés als estudis universitaris.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local