ACN |
Barcelona
15-10-2015 23:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una bona part dels menús escolars que se serveixen als centres educatius catalans estan apostant cada vegada més per promoure una alimentació saludable amb una elevada presència de verdures, hortalisses i fruites fresques. Aquesta és la principal conclusió de l’anàlisi de la Memòria 2014 del Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME), elaborada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut i que com a objectiu ofereix als centres escolars de Catalunya avaluar la programació dels dinars que serveixen al menjador per tal de millorar-ne la qualitat. Segons aquest informe, es compleixen les freqüències de consum recomanades d’arròs, llegums, verdura, peix i carn.
Segons el document que ha fet públic aquest dijous el departament de Salut, el 2014 es van rebre i avaluar 457 programacions de menús de centres de primària, secundària i educació especial, que van donar servei en menjadors escolars a 65.980 alumnes. L’estudi conclou que gairebé s’ha doblat i arriba al 100% la presència diària d’aliments frescos (fruites i/o hortalisses). També ha incrementat la presència diària de verdures i hortalisses en el menú, que aquest 2014 s’ha situat en el 97,4%.
Pel que fa als aspectes a millorar, el departament destaca que convindria que l’oli d’oliva (o si no és possible, de gira-sol altooleic) fos més habitual a l’hora de cuinar (40,1%). A més, caldria una major presència d’ous als segons plats (80,5%), d’amanida com a guarnició (61,2%) i de fruita com a postres (65,9%). Per últim, també podria millorar la freqüència de precuinats, la presència dels quals és adequada en el 79,1% dels casos.
Entre les freqüències recomanades de consum d’aliments que estableix el PReME destaquen, per exemple, la conveniència que als primers plats dels menús escolars hi hagi almenys una ració setmanal d’arròs, pasta, llegums i verdures i hortalisses, així com que hi hagi entre 1 i 3 racions al segon plat de peix i carn no grassa i d’1 o 2 d’ous. Pel que fa a la guarnició, caldria garantir que l’amanida estigués molt present (3 o 4 dies a la setmana) i que la fruita fresca siguin les postres preeminents (4 o 5 dies).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!