ACN/ Roger Segura |
El Vendrell
19-10-2015 17:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona ha reobert el cas de presumpta corrupció per la urbanització dels Muntanyans II de Torredembarra, que preveia construir 550 habitatges en zona inundable. Malgrat que la fiscalia va imputar un tècnic de l'Agència Catalana de l'Aigua respecte a la il·legalitat d'admetre edificacions en aquesta zona de risc, el magistrat va arxivar el cas. Ara, però, l'assumpte ha donat un gir arran de les revelacions obtingudes en la investigació del cas Torredembarra, que confirmarien la corrupció urbanística i la implicació de funcionaris. En un auto a què ha tingut accés l'ACN, el jutge de Tarragona s'inhibeix a favor dels jutjats del Vendrell perquè investigui els fets.
El pla urbanístic dels Muntanyans II preveia la construcció de més de mig miler d'habitatges en una zona inundable a tocar de l'Espai d'Interès Natural (EIN) de la platja dels Muntanyans. El projecte no va arribar a veure la llum i, de fet, va ser anul·lat definitivament pel Tribunal Suprem l'abril del 2014, en la mateixa línia del què havia acordat tres anys abans el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Després que la Plataforma en Defensa dels Muntanyans portés el cas a la fiscalia, el jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona va incoar diligències contra el tècnic de l'ACA a Tarragona Manuel S.R per un presumpte delicte de prevaricació., però va acabar dictant el sobreseïment provisional del cas el maig del 2013. Aleshores el jutge va entendre que no era imputable al tècnic la urbanització del sector degut a un simple informe mediambiental en el qual se senyalaven limitacions a la urbanització de la zona.
El setembre del 2014, la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona va reobrir les seves diligències d'investigació en base a un atestat aportat per la Guàrdia Civil sobre nous indicis delictius instruït arran de l'esclat del cas Torredembarra. Arran d'aquestes noves revelacions, el Ministeri Fiscal va demanar reobrir les actuacions.
El jutjat número 3 de Tarragona va desestimar la petició el desembre del 2014 en considerar que els delictes que es referien no entraven dins la seva competència territorial. Tot i això, la fiscalia va recórrer la interlocutòria i va sol·licitar al magistrat que s'inhibís a favor dels jutjats del Vendrell a l'efecte d'investigar un presumpte delicte de corrupció administrativa.
Finalment, el magistrat ha estimat el recurs de la fiscalia, ja que si bé admet que la documentació remesa per la Guàrdia Civil inclou nous elements, la base dels fets s'inclou en el procediment inicial. Segons recull la interlocutòria, amb data 5 d'octubre, "de la documentació aportada es podria valorar amb una altra perspectiva aquell material fàctic sobre la urbanització del sector i considerar-se que es va deure a corrupció urbanística en què estarien implicat funcionaris de l'Ajuntament de Torredembarra".
A més, assegura el magistrat, "això implicaria la necessitat d'una investigació suplementària per part de la Guàrdia Civil, però sota la competència dels jutjats del Vendrell, si bé per a tal finalitat cal partir de la documentació que obra en les actuacions degut a la importància de documents com ara mapes, plànols i fotografies que, per les seves característiques especials, han de ser examinats en el seu format original".
El magistrat afegeix que la competència de a la instrucció del cas recau en el jutge d'instrucció del partit on s'ha comès el delicte, per la qual cosa acorda la inhibició de les actuacions a favor del jutjat degà del Vendrell "per a la investigació d'un delicte relacionat amb corrupció urbanística en l'àmbit de l'Ajuntament de Torredembarra". El jutge ha donat cinc dies a les parts per presentar recurs d'apel·lació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!