Dignitat en salut mental

Catorze entitats i institucions formen la Taula de Salut Mental de l'Alt Penedès

14 institucions i entitats integran la Taula de Salut Mental de l'Alt Penedès. CC Alt Penedès

14 institucions i entitats integran la Taula de Salut Mental de l'Alt Penedès. CC Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de més d’un any de treballs preparatoris, el dimarts 13 d’octubre es va celebrar l’acte de signatura de constitució formal de la Taula de Salut Mental de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal

La Taula està formada pels ajuntaments de Vilafranca i Sant Sadurní, les associacions El Turó-Salut Mental i Entrem-hi, els Serveis de Salut Mental de l’Alt Penedès dependents de l’Hospital del Sagrat Cor i de l’Hospital de Sant Joan de Déu, el Servei d’Atenció Primària Alt Penedès, el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès, el Consorci Sociosanitari de Vilafranca, les fundacions Pro-Penedès, Amàlia Soler i Mas Albornà, l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògic de l’Alt Penedès i el mateix Consell Comarcal.

La Taula té com a objectius fundacionals: aconseguir la implicació i la participació de tots els agents comarcals, vetllar per l’articulació d’espais de treball a nivell comarcal, promoure activitats i línies d’intervenció específiques adreçades a la prevenció dels trastorns mentals i enfortir el treball en xarxa i transversal entre tots els agents del territori implicats en la Salut Mental.

La directora de la Federació Salut Mental Catalunya, Marta Poll, va explicar que aquesta és la 16a Taula que es constitueix a Catalunya i que totes elles treballen plegades per unificar criteris i per millorar les polítiques de proximitat en Salut Mental. Marta Poll va reconèixer que la Salut Mental és un dels majors reptes de la Salut Pública i que calia millorar la coordinació dels diferents agents perquè “encara hi ha molta gent que no accedeix als serveis o que hi arriba tard”.

Anna Doblas, regidora de Salut de l’Ajuntament de Vilafranca; Maria Rosell, alcaldessa de Sant Sadurní; Francesca Vendrell, presidenta de l’associació El Turó-Salut Mental, i Francesc Olivella, president del Consell Comarcal, van coincidir que els problemes de Salut Mental ens poden afectar a tots i que, per tant, han de deixar de ser un tabú i un estigma. També van apostar per un treball en xarxa de tots els agents, públics i privats, des de tots els àmbits (Salut, Ocupació, Educació, Serveis Socials, Lleure...), per tal d’optimitzar els recursos i per prestar la millor atenció possible a les persones que estan patint malalties mentals i a les seves famílies.

Després dels parlaments i de la signatura d’adhesió per part dels representants de les 14 entitats i institucions, es va presentar el
logotip de la Taula de Salut Mental de l’Alt Penedès, que ha estat dissenyat per Lourdes Vallès, alumna de l’Escola d’Art Arsenal, de Vilafranca.

Per acabar l’acte, Jordina Biosca i Margarita Benjumea van llegir el manifest “Dignitat en salut mental” que es pot llegir tot seguit.

MANIFEST AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL
DIGNITAT EN SALUT MENTAL

Un any més ens apleguem per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental i volem aprofitar l’ocasió per traslladar amb força el nostre missatge, un missatge de dignitat:

DIGNITAT PER LA SALUT MENTAL, dignitat per a les persones.

Dignitat com a valor inherent a l’esser humà, com al dret que té cada persona a ser respectat i valorat amb les seves característiques i condicions.

Volem que aquest país respecti i valori tothom, amb totes les seves virtuts i mancances, plenament.

Exigim un tracte digne, que s’atengui les persones amb qualitat. Volem que les persones puguin escollir amb llibertat, prendre decisions amb autonomia, amb responsabilitat. Necessitem posar al seu abast totes les oportunitats.

Si volem construir una societat més justa i cohesionada, la salut mental ha d’esdevenir una prioritat de tota la societat. Nosaltres ho tenim clar.

Des d’Europa ens ho estan advertint. El Pla d’Acció Europeu en Salut Mental ens alerta: “estem davant d’una problemàtica que afecta a moltes persones, que és complexa, i que és un dels majors reptes de la salut pública europea“. I malgrat aquest advertiment, encara no rep l’atenció que caldria per part dels governs.

La Federació Salut Mental Catalunya no es cansarà de reclamar, amb tots vosaltres com a aliats, que encara estem lluny d’aquesta dignitat. Hem d’anar més de pressa. El patiment, la manca de recursos i de suports no pot esperar.

Siguem valents i transformem de veritat el model. Apostem per les persones.
Per això denunciem que:

• en molts àmbits encara no som capaços de treballar de forma coordinada i proporcionar una atenció de qualitat, el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions ens ha de permetre millorar en aquest sentit;

• que ens manquen molts recursos a molts pobles, ciutats i comarques de Catalunya, sense recursos no hi ha dignitat;

• tenim encara 2.000 persones que viuen en institucions psiquiàtriques. Hem d’acabar de desplegar d’una vegada per totes el model d’atenció comunitària. Sabem que és possible, per què en els llocs on ja s’ha fet, les persones disposen de suports i recursos que els permeten viure amb major autonomia i dignitat;

• denunciem també que les associacions que treballen per la millora de la salut mental necessiten un major reconeixement i suport; aquests darrers anys han estat especialment difícils, ho sabeu millor que ningú. La feina que fem, sorda i constant, contra totes les adversitats, mereix també un tracte digne;


• que l’estigma i la discriminació dificulten enormement l’accés a tractaments i a la participació de les persones; encara avui costa que es doni la cara obertament per la salut mental.

• Ens preocupen especialment els infants i els joves, les dades ens indiquen que els casos augmenten; ens cal millorar molt per donar respostes adients. La manca de tractaments als infants d’avui equival a més problemàtiques demà.

Reclamem un model de salut mental amb una visió àmplia, transversal, que aposti per la participació i implicació de les persones i les seves famílies. I que ho faci de veritat. Un model que sigui capaç d’anar més enllà dels plans escrits, i es converteixi en realitat.

Volem una aposta política ferma i la volem ara. Volem garantir oportunitats d’accés al treball. Volem accés a l’habitatge. Volem formació i informació. Volem participació i inclusió social. I volem eines i estratègies de lluita contra l’estigma i la discriminació.
Ens cal situar les persones en el centre de les prioritats.

Volem treballar perquè les persones es recuperin i s’apoderin. Ens calen serveis més accessibles, més propers, que treballin coordinadament. Necessitem millorar i ampliar els tractaments, compartir i integrar coneixement. Volem que totes aquestes accions ens permetin acompanyar millor les persones i les seves famílies, amb una finalitat clara: la seva RECUPERACIÓ.

Ara, doncs, volem resultats. I per tot això demanem:

• La continuïtat i el lideratge en el desplegament del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions. És un instrument imprescindible per avançar en la transformació del model actual d’atenció a les persones i les famílies.

• Demanem més recursos i de més qualitat. Una planificació en els propers anys que permeti incrementar recursos on encara tenim moltes mancances, de salut, d’habitatge, d’integració social i laboral.

• Demanem continuar amb el suport a la lluita contra l’estigma i la discriminació, que ens permetrà assolir una societat més justa i amb major consciència.

• I demanem un major reconeixement i suport a les associacions de salut mental. Aquest és un element cabdal, també segons el Pla Europeu de Salut Mental, per poder assignar i planificar millor els recursos i, alhora, per generar xarxes de suport social.

Estem convençuts que aquest és el camí. Volem fer-lo plegats. Nosaltres hi seguirem posant l’esforç, el temps, en cos i ànima. I demanem al Govern que lideri el procés per fer tot això possible.

Per fer un país que tingui per bandera la dignitat.

Dignitat en salut mental!
 

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local