Sitges se suma aquest cap de setmana als actes del Dia contra el càncer de mama. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
22-10-2015 19:11
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sitges se suma aquest cap de setmana a la lluita contra el càncer de mama. Demà divendres, s'il.luminarà de color rosa l'església de Sitges i durant les nits de tot el cap de setmana es mantindrà aquesta acció solidària. A més, dissabte, s'instal.larà una taula al centre del poble per donar informació i vendre ulleres i polseres. A les 19,30 hores, tindrà lloc una confèrencia a la sala d’actes de l’Ajuntament per comentar els objectius de l’AECC - Catalunya i després més de 500 globos vestiran la il·luminació de la plaça de l’església.
L’AECC-Catalunya contra el Càncer de Barcelona ha iniciat, durant tot el mes, una campanya per lluitar contra el càncer de mama (el 19 d’octubre va celebrar-se el dia internacional contra aquesta malaltia). Sota el lema: El càncer et deixa sense paraules. A nosaltres no, l’associació posa l’accent en explicar la importància que té pels afectats rebre suport psicològic i social. A diferència d’altres tumors, aquest té un impacte psicològic més elevat en dones, pel component de feminitat que representa patir-lo. Al 2014, el 50% de les demandes per atenció psicològica en adults que ha rebut l’associació han estat, precisament, d’afectats per càncer de mama, que inclou pacients i familiars.
El perfil d’usuari que majoritàriament recorre tant al servei psicològic com social de l’entitat és femení. El 74% de persones que busca acompanyament emocional són dones i el 26% són homes, molts d’ells són les parelles de les pacients, ja que l’afectació d’aquest càncer en homes és d’un 1%. I d’altra banda, el 67% de les dones acudeix al servei d’atenció social –inclou ajuts a la medicació, econòmics, informació i orientació, gestió de documents, entre altres–, mentre que en el cas dels homes en són un 33%.
Aquest càncer és el tumor maligne de major incidència entre la població femenina, suposa la primera causa de mort per càncer en les dones i se’n diagnostiquen gairebé 4.000 casos anuals a Catalunya. L’impacte psicològic que representa, per a la dona, patir una malaltia d’aquestes característiques, constitueix per a ella i la seva família una important font de problemes. En aquests sentit, l’AECC-Catalunya ofereix el programa Molt per viure de suport a les persones afectades per càncer de mama que aborda les seves necessitats des de cobrir material sanitari fins a rebre atenció psicològica i social.
El diagnòstic d’aquest tumor es converteix en un dels moments de més angoixa per a una dona perquè a la gravetat de la malaltia cal sumar-hi el component de la feminitat. El pit té un factor emocional molt fort i pren un paper rellevant en l’estètica de la dona, ja que representa el símbol femení per excel·lència i ocupa una posició molt destacada en la seva imatge de bellesa, feminitat i sexualitat.
L’angoixa generalment s’allarga en el temps, fins i tot després d’haver superat l’impacte inicial del diagnòstic. A mesura que les dones comencen el procés de tractament poden aparèixer variades reaccions com: ansietat, tristesa, desesperança, estat d’ànim deprimit, disminució de l’autoestima, alteracions de la imatge corporal, dificultats de parella, canvis en les relacions personals o preocupacions laborals, entre altres.
La psicooncòloga de l’AECC-Catalunya i coordinadora de Programes i Serveis de l’AECC de la junta de Barcelona, Teresa López-Fando, explica que la majoria de consultes que rep d’afectades per càncer de pit es produeixen en l’etapa de la supervivència, és a dir, un cop superada la malaltia. “És aleshores quan les persones són conscients de les seqüeles que els ha pogut deixar el càncer i busquen suport psicològic per tenir eines que els permetin gestionar la seva vida quotidiana satisfactòriament” i “puguin reprendre el rol que havien tingut abans de mare, parella i dona treballadora”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!