El nivell d'estudis és més important que la qualitat de l'educació a l'hora de desenvolupar competències

Un estudi de la Fundació Jaume Bofill demostra que 3 de cada 10 treballadors estan sobrequalificats per la feina que fan

Òscar Valiente i Ismael Palacín, de la Fundació Jaume Bofill, presentant l'estudi sobre competències en adults. ACN

Òscar Valiente i Ismael Palacín, de la Fundació Jaume Bofill, presentant l'estudi sobre competències en adults. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els joves espanyols són menys competents que la mitjana de joves de l'entorn a causa de l'abandonament escolar prematur, el baix capital cultural familiar i el menor accés a ocupacions qualificades. Un estudi de la Fundació Jaume Bofill demostra que la diferència entre els joves i els adults s'ha escurçat, i tot i que els espanyols encara estan menys preparats que els de països de l'entorn, ''l'escletxa'' és menor que en una generació més. Així ho ha explicat un dels autors, Òscar Valiente, ha destacat que en altres països hi ha molts més joves amb estudis postobligatoris. La polarització de l'educació però, es demostra també amb el fet que gairebé 3 de cada 10 treballadors estan sobrequalificats.

Tot i l'expansió del nivell educatiu els darrers anys, els joves espanyols encara demostren tenir menys competències que els joves dels països de l'entorn, sobretot en comprensió lectora i matemàtiques. Entre les causes destaquen el menor accés a ocupacions qualificades, el baix capital cultural familiar i l'abandonament escolar prematur. I és que de fet, segons un informe que ha fet públic aquest dimecres la població Jaume Bofill, el nivell educatiu condiciona més les competències que no pas la qualitat del sistema educatiu.

En aquest sentit, els canvis dels darrers anys han comportat que l'anomenada ''escletxa competencial'' entre els adults i els adults de l'entorn és molt més gran que no pas en la població més jove, i per tant, s'han escurçat diferències. Aixi ho ha explicat un dels autors de l'estudi, Òscar Valiente, que ha especificat que si es comparen els joves que més han estudiat, les diferències també es van reduït.

L'estudi demostra també que l'estat espanyol té un nivell d'estudis extremadament polaritzat, i un 40% dels joves d'entre 19 i24 anys no tenen estudis postobligatoris mentre que un 40% tenen educació universitària. Només el 20% assoleix estudis de batxillerat o formació professional. De fet, un 27,35% dels treballadors estan sobre educats, i Espanya se situa així en el 4t país on hi ha més sobreeducació, només per sota de La Federació Russa, Corea i Japó. D'aquests, no tots són persones amb estudis superiors, que suposen el 35%, sinó treballadors amb estudis intermitjos que se senten sobreeducats per la feina que fan.

L'informe de la Fundació Bofill també vol recalcar que la taxa d'atur també depèn del nivell educatiu i disminueix com major és. Netre els homes amb estudis universitaris, la taxa és del 15% i augmenta fins el 22% els qui tenen estudis secundaris potsobligatoris, i fins el 37% pels que només tenen estudis obligatoris. El nivell educatiu també es paga amb els salaris i en general, les competències estan relacionades amb un millor sou per un millor accés al mercat laboral, millors contractes , etc. El 2012, un any addicional d'educació es va traduir, de mitjana, en un augment salarial del 6,8%, una xifra que se situa a la mitjana de l'OCDE.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local