Atenció Domiciliària

Els equips d'atenció domiciliària PADES atenen uns 14.000 pacients l'any

Es tracta de persones que estan en fase final o pacients crònics complexes

Imatge d'arxiu d'una persona dependent que s'acull a l'atenció domiciliària. ACN

Imatge d'arxiu d'una persona dependent que s'acull a l'atenció domiciliària. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els 78 equips del Programa d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) que hi ha actualment arreu de Catalunya atenen anualment uns 14.000 pacients. Es tracta de persones que estan en situació de "final de vida", "pacients geriàtrics" o "pacients crònics complexes". El programa PADES compleix aquest 2015 els 25 anys de funcionament i aquest divendres s'ha commemorat l'efemèride en unes jornades celebrades a Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental). El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que els equips PADES cuiden les persones i també "l'entorn familiar".

El conseller Boi Ruiz ha indicat que "quan el sistema públic no pot curar les persones, el mateix sistema ha de saber cuidar-les". "Hem d'evitar que les malalties ens facin patir", ha assenyalat. Ruiz, en una atenció posterior a la inauguració, ha destacat que l'atenció domiciliària és "un dels millors serveis en termes de reconeixement per la població". "És un servei que coneix pràcticament tota la ciutadania", ha reblat.

Actualment hi ha 78 PADES arreu del territori. Estan formats per un equip de metges, infermeres, psicòlegs i treballadors socials. Segons ha explicat el responsable de PADES de Granollers, Miquel Barcons, el metge del CAP és qui deriva el pacient a causa de la complexitat del tractament. És llavors quan el PADES es posa en contacte amb la família i coordina una visita conjunta amb el metge de capçalera per començar el seguiment.

El responsable de PADES de Mollet del Vallès, Joan Solà, ha explicat que els pacients que es tracten són persones que estan en situació de "final de vida, tant per malaltia oncològica com per malaltia no oncològica" i que necessiten de cures pal·liatives. Solà, en aquest sentit, ha destacat que l'envelliment de la població ha fet que l'atenció s'hagi ampliat amb els anys a "pacients geriàtrics" o "pacients crònics complexes". Les persones que s'atenen tenen uns 78 anys de mitjana. El període d'atenció és de tres mesos

A tall d'exemple, Els PADES de Mollet del Vallès i Granollers compten amb 17 professionals que atenen més d'un miler de pacients a l'any.

Coincidint amb el 25è aniversari de l'inici dels PADES, el Departament de Salut ha programat les X jornades PADES Catalunya, que se celebren al llarg d'aquest divendres al Centre Cultural de Bellavista de Les Franqueses del Vallès. Durant tot el matí, es podran escoltar experiències de metges, infermeres, psicòlegs o familiars de pacients. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local