MC Modelisme. EIX
Meritxell Bayarri |
Vilanova i la Geltrú
06-11-2015
| Actualitzat 28-08-2017 10:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aprendre d'història construint miniatures. Aquest és un dels vessants del modelisme, un art que reprodueix a petita escala objectes i espais. La precisió i la paciència són dos elements clau per construir maquetes, dues qualitats que es podran veure el pròxim 21 de novembre a Vilanova i la Geltrú. L'associació MC Modelisme ha organitzat per aquest dia la primera marató de la comarca, dedicada a totes les persones a qui els agrada aquesta afició. La gent interessada podrà venir-ho a veure i descobrir quines tècniques i secrets s'amaguen darrere la construcció de mons en miniatura.
A 10 del matí, el Centre Cívic de la Sardana acollirà una trentena de maquetistes preparats per començar la seva maqueta des de zero. La marató durarà 12 hores, és de temàtica lliure i està oberta a tothom. Tal com explica el president de l'associació, Miguel Ángel Aguilar, l'objectiu d'aquest acte és la socialització: "Normalment tu això ho fas a casa teva quan tens temps lliure, nosaltres el que volem és que sigui una afició col·lectiva, compartir tècniques i coneixements i relacionar-nos amb les persones".
Les inscripcions es poden fer a través de la pàgina web de l'entitat (http://mcmodelismevng.org/) i costen 5 euros. Al llarg de la jornada s'oferirà un refrigeri i els participants podran participar en diferents sortejos de productes que han aportat els comerços de la ciutat.
5 anys, obres socials i moltes activitats
MC Modelisme és una associació que no només organitza la marató del pròxim 21 de novembre sinó que és una entitat molt activa que fa sortides i participa en diferents actes durant l'any. Actualment està composta per una cinquantena de socis, alguns de Vilanova i altres de ciutats de la zona del Penedès, que es reuneixen cada divendres a la tarda per treballar conjuntament en els seus projectes. Un cop els acaben, els exposen en actes i concursos de modelisme estàtic celebrats arreu d'Espanya.
Entre els objectius de l'entitat hi ha el de créixer i ensenyar a persones de diferents edats a construir maquetes. "El maquetisme és molt menys complicat del que la gent es pensa", explica Julio Gómez, membre de la junta, que considera que les claus per aprendre aquesta afició són la paciència, conèixer algú que te l'ensenyi i sobretot, tenir passió.
De fet, al llarg d'aquests 5 anys que té l'associació s'han dut a terme diferents projectes socials. El passat 2014 per exemple, els membres de l'entitat van col·laborar amb l'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf. Ensenyaven a persones amb discapacitats psíquiques i malalties mentals a construir maquetes i enguany han aconseguit que algunes d'elles vinguin cada divendres a fer tallers amb ells al Centre Cívic de la Sardana, en un clar projecte d'integració social. MC Modelisme a més, col·labora amb l'obra social la Caixa.
Una afició amb diferents vessants
Gustavo Gómez, membre de la junta de l'entitat, explica que el modelisme és molt més que la reproducció d'objectes i situacions en miniatura, també s'estudia història. Així, per construir un cotxe cal saber com eren els motors d'abans, la forma de les rodes i fins i tot la tapisseria dels seients. En aquesta afició, per aconseguir una bona peça s'han de cuidar els petits detalls.
El modelisme també és intergeneracional i el poden fer totes les edats. A MC Modelisme hi ha persones de fins a 90 anys fent maquetes però també nens i joves d'entre 8 i 15 que n'estan aprenent a fer. "Avui la gent jove ho vol tot ja i nosaltres els diem que tot té el seu temps si es vol fer bé", afirma el president de l'entitat, Miguel Ángel Aguilar.
La Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú serà una bona ocasió per veure els diferents vessants que ofereix el modelisme. Es posaran dos estands en què es podran veure les maquetes, els tallers i les labors que també es fan a l'entitat. També es farà modelisme en directe i es faran activitats pels nens, que podran pintar figuretes de guix. I és que tot el que es podrà veure a la fira estarà construït amb les mans a través d'una afició que serveix per esbargir-se i posar l'atenció un els petits detalls.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!