Taula del Tercer Sector

El sector del lleure educatiu reclama més reconeixement i mesures per lluitar contra la desigualtat d'accés

Es calcula que uns 270.000 infants han fet activitats de lleure educatiu durant el 2015, encara lluny de la totalitat

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, en l'obertura del debat sobre el lleure educatiu. ACN

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, en l'obertura del debat sobre el lleure educatiu. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La crisi ha deixat moltes famílies al límit de la vulnerabilitat i els ha tancat l'accés a activitats d'oci i cultura. Tanmateix, el sector del lleure educatiu es reivindica com una pota més de l'educació dels infants i per això reclama un reconeixement de la seva tasca i demana al nou Govern, mesures per lluitar contra les desigualtats que s'hi detecten sobretot econòmiques però també per discapacitat o en infants que viuen en institucions. La Taula del Tercer Sector ha reunit aquest dimarts diferents institucions que han demanat una major col·laboració entre l'administració i les 700 entitats que treballen amb el temps lliure dels menors i que aquest 2015 ha arribat a més de 270.000 nens i nenes.

Entre el 2013, en què el Síndic de Greuges va elaborar un informe sobre el lleure educatiu, i el 2015, el pressupost per aquest tipus d'activitats ha crescut dels 3 MEUR als 3,7,i ha passat d'arribar a poc més de 200.000 nens i nenes, a 270.000. Principalment han estat diners que s'han destinat a beques i ajudes i els infants han gaudit de colònies i casals d'estiu. Són xifres que donen esperances als diferents agents del sector del lleure però tot i així, encara són lluny del seu ideal, i per això, continuen reclamant mesures que afavoreixin l'accés universal a aquest tipus d'activitats.

Així ho han debatut aquest dimarts 4 representants d'entitats educatives i socials. Carles Barba, vicepresident de Fundesplai, Albert Riu, secretari tècnic del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans, David Guàrdia, membre de l'equip de relacions de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i Raimon Carreras, president d'Esplais Catalans del Moviment Laic i Progressista han posat sobre la taula les mancances d'un sector que mou 700 entitats i que aconsegueix que hi treballin més de 12.000 joves de manera voluntària, i que demostra l'alt actiu que té Catalunya a l'hora de desenvolupar aquest àmbit amb un alt ''compromís social''.

Tant els responsables d'aquestes entitats com Maria Jesús Larios, adjunta del Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants i els adolescents, han coincidit a reclamar més reconeixement per la tasca que es du a terme en aquest àmbit. Per això, confien que el nou Govern promourà mesures per aconseguir que l'accés al lleure educatiu no tingui barreres per a ningú i es trenquin les desigualtats socials, econòmiques, de discapacitat o per viure en institucions que s'han detectat en estudis anteriors.

Des del sector s'insisteix en els valors que es trameten en aquest tipus d'activitats complementàries a l'educació dels infants i adolescents catalans, i han remarcat la importància de la col·laboració amb l'administració, que ha de fer complir la moció aprovada el juny passat al Parlament en defensa del lleure educatiu, sobretot en la cessió d'espais públics. Les entitats han remarcat que sovint un dels principals problemes que es troben és no disposar d'un espai per organitzar-hi les activitats i per aquest motiu, demanen obrir escoles, per exemple, per poder desenvolupar esplais i caus en temps d'oci. De fet, han explicat que ja hi ha algun projecte exitós en aquesta via.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local