Diabetis. EIX
ACN |
Barcelona
11-11-2015 17:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una alimentació equilibrada, seguint una dieta mediterrània sobretot, és un dels factors que més ajuden a prevenir l'aparició de la diabetis perquè en general, és una patologia on l'estil de vida hi té molt a veure. Els factors socials també hi influencien i de fet, es calcula que les persones amb estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte a la població amb estudis universitaris. De fet, la formació i sobretot el coneixement i control de la malaltia també condicionen la seva evolució i els malalts que han participat en el programa 'Pacient Expert' han reduït les seves visites a urgències, al CAP i en general, els episodis de descontrol.
Les persones amb menys nivell d'estudis tenen, en general, més mal hàbits tant alimentaris com d'estil de vida i per aquest motiu es calcula que la població sense estudis o amb només estudis primaris tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte a la població amb estudis universitaris. Segons ha explicat Conxa Castell, secretària del Consell Assessor de la Diabetis a Catalunya, en la presentació de les darreres dades sobre la malaltia, tres dies abans que se celebri el seu Dia Mundial.
De fet, el coneixement de les causes, efectes i conseqüències de la malaltia és una de les variants que més ajuda a controlar la malaltia. Per aquest motiu, es considera cabdal la figura del pacient expert, un programa al qual la diabetis s'hi va introduir fa uns 3 anys i que ja ha donat bons resultats. Així ho han explicat un d'aquests pacients experts, Jesús Medina, que ha recalcat la ''por'' que fa la malaltia sobretot amb el tema de l'alimentació i el que costa als malalts acceptar-la com a crònica i aconseguir agafar les regnes de la patologia per controlar-la absolutament, deixant de banda ansietats i depressions que també es donen en aquest col·lectiu. Medina valora que en el programa del pacient expert es pot compartir experiències per exemple, per portar una alimentació saludable sense renunciar als aliments preferits.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha definit la diabetis com una malaltia ''paradigmàtica'' perquè d'ella en poden resultar altres patologies o inconvenients, ha destacat que aquest programa, el Pacient Expert, ha ajudat a reduir les visites al CAP dels malalts, les visites a urgències i en general els episodis de descontrol que es podien donar, ja que els consells i ajuda que implica el Pacient Expert, serveix per disminuir els dubtes i amb això, la demanda assistencial del malalt.
Per aquest motiu, el Departametn de Salut ha posat en marxa un nou web temàtic dissenyat a partir d eles necessitats expressades pels pacients. La informació es podrà consultar a través de mòbils, ordinadors o tauletes i tracta conceptes generals sobre la malaltia, estils de vida, tractaments, consultes freqüents, falses creences i realitats. A més també inclou el qüestionari Findrisk que permet conèixer el risc que té una persona a desenvolupar la diabetis i actuar en conseqüència.
Es calcula que a Catalunya un 7,4% de la població pateix diabetis, sobretot de tipus 2, un nombre molt més gran que anys enrere, ja que el 1994 era només del 4,7%. En números absoluts, es calcula que hi ha 550.000 malalts de diabetis, més homes que dones, però que encara hi ha una part important d ela població que no ho sap. És una malaltia que augmenta la prevalença amb l'edat i afecta al 20,5% de les persones de més de 65 anys. Tot i això, no és menyspreable la presència de la malaltia en nens, degut principalment als hàbits alimentaris, i per això, des de Salut s'alerta que no seguir un estil de vida saludable, seguint una dieta equilibrada i mediterrània i potenciant l'exercici físic, pot repercutir negativament en els infants.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!