Setmana Europea de la Prova del VIH

Salut Pública reforça el diagnòstic precoç del VIH amb més farmàcies que ofereixen la prova ràpida

També s'actua amb el desplegament que s'està fent d'una prova pilot en l'àmbit de l'atenció primària

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya s'ha sumat a la celebració de la Setmana Europea de la Prova del VIH, des d'aquest divendres i fins al pròxim 27 de novembre. I ho fa amb mesures que reforcen el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia. D'una banda, amb l'augment del nombre de farmàcies que ofereixen la possibilitat de fer la prova de diagnòstic ràpid, fonamental per a avançar en el tractament, millorar el pronòstic i reduir-ne la transmissió, i de l'altra, el desplegament que s'està fent d'una prova pilot en l'àmbit de l'atenció primària. Es calcula que a Catalunya hi ha 33.600 persones infectades pel VIH, que una quarta part no ho saben i que gairebé la meitat es diagnostiquen massa tard.

Al 2014 a les farmàcies acreditades per realitzar el test de diagnòstic ràpid del VIH es van realitzar 1.610 proves, amb una taxa de proves positives del 1%. Al gener de 2015 es van incorporar 36 farmàcies de Barcelona ciutat i, a mitjans de 2015, 8 farmàcies de les comarques de Tarragona. Actualment hi ha un total de 128 farmàcies arreu de Catalunya que ofereixen el test ràpid.

Pel que fa al desplegament de la prova pilot de detecció del VIH als centres d'atenció primària (CAP) es remunta a la celebració de la Setmana de la prova i del Dia Mundial de la Sida de l'any passat. Des d'aleshores s'ha posat en marxa un estudi transversal en què s'ofereix la prova a tots els pacients d'entre 18 i 60 anys, VIH negatius o que desconeixen el seu seroestatus.

Quan en la visita al metge de família aquest detecta que el pacient presenta determinats criteris conductuals, li ofereix el test ràpid, es realitza un consell assistit pre i post prova se n'obté el seu consentiment informat. A continuació, el metge emplena un breu qüestionari amb informació sociodemogràfica i de conductes de risc. Un cop acabat el període de reclutament, es preveu realitzar una enquesta a tots els metges de família participants per tal que valorin l'experiència. La població d'estudi pertany a l'àmbit de la primària del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès, i actualment hi participen 82 CAP.

La detecció del VIH en l'àmbit comunitari i sanitari

A Catalunya hi ha 12 centres comunitaris que, finançats per l'Agència de Salut Pública, aconsellen i realitzen la prova del VIH de manera voluntària, gratuïta i confidencial. L'any passat es van realitzar 11.048 proves, amb una taxa de proves positives del 1,96 %. En els darrers anys, l'experiència en aquesta xarxa de centres s'ha traslladat a Europa mitjançant dos projectes (COBATEST i EURO HIV EDAT) finançats per la Unió Europea i coordinats pel Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), adscrit a l'agència.

En l'àmbit sanitari, segons les dades del CEEISCAT, el nombre de proves convencionals realitzades a la xarxa de laboratoris hospitalaris i d'atenció primària va ser de 258.483 a l'any 2014, amb una taxa de proves positives del 0,7%, el que representa 34,8 proves diagnòstiques per 1.000 habitants i any.

El VIH i la Sida a Catalunya

Des de l'inici de l'epidèmia l'any 1981 i fins a finals de 2014, s'han notificat un total de 17.293 casos de sida a Catalunya. L'any 2014, la taxa de casos de sida va ser d'1,6 per 100.000 habitants. Pel que fa als diagnòstics positius pel VIH, des de l'any 2001 i fins a finals de 2014, se n'han notificat un total de 10.307. L'any 2014, la taxa provisional de diagnòstic de VIH va ser de 7,3 casos per 100.000 habitants, mantenint-se globalment estable. El 88% dels diagnòstics de VIH notificats l'any 2014 van ser d'homes, amb una mitjana d'edat de 36 anys i un 40% persones immigrants. Pel que fa a la via de transmissió, el 64% va ser d'homes que tenen sexe amb altres homes.

Dels 734 diagnòstics de VIH declarats l'any 2014, el 42% dels casos complien criteris de diagnòstic tardà, que és superior en les persones de més de 45 anys dels dos sexes.

Beneficis individuals, socials i econòmics

La Setmana Europea de la Prova del VIH 2015, sota el lema 'Prevenir i tractar. Fes-te la prova!' promou la prevenció d'aquesta malaltia i incentiva la realització de la prova per tal que més persones amb VIH coneguin la seva situació i es redueixi el diagnòstic tardà. Així, s'anima els grups més vulnerables a fer-la, als professionals de la salut a oferir-la, a les entitats comunitàries a difondre-la i a conscienciar els polítics dels beneficis individuals, socials i econòmics que comporta.

Per això, com en anys anteriors, HIV in Europe, entitat promotora de la Setmana Europea, incentiva la promoció de la prova difonent una guia en què s'estableixen les recomanacions de com realitzar-la segons uns criteris clínics i conductuals preestablerts.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local