Investigació universitària

La gestualitat i la parla dels cuidadors afavoreix el desenvolupament del llenguatge dels nadons

El projecte de la UPF i la UB culminen un web educatiu amb recursos per a pares i educadors de nadons menors d'un any

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les comunicacions amb els nadons el primer any de vida són importants i es poden potenciar per afavorir el desenvolupament del llenguatge, amb més habilitats tant en el vocabulari i també en la gramàtica d'una llengua. Ho demostra un estudi liderat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Barcelona (UB),en un programa de RecerCaixa que ha culminat enuna pàgina web que recull recursos per mostrar com i de quina manera es pot interactuar amb un infant durant els primers mesos per reforçar l'aprenentatge del llenguatge i estimular-ne la comunicació durant l'etapa prelingüística. La pàgina està pensada per a pares i educadors i pot ajudar a detectar precoçment possibles disfuncions.

El gest d'assenyalar els objectes és un gest precursors del llenguatge que els nadons comencen a desenvolupar els primers mesos de vida quan detecten la sincronització entre el gest i la parla dels adults. Treballar-lo correctament és una manera de potenciar la seva habilitat comunicativa. Amb aquesta hipòtesis, dos grups de recerca de la UPF i la UB van començar a treballar per comprovar si la interacció amb els adults podia influir en el seu desenvolupament posterior d'habilitats comunicatives i de llenguatge tant de vocabulari com gramaticalment.

Els estudis els han demostrat que sí, que el primer any de vida és important i que els comportaments poden ''potenciar'' el desenvolupament del llenguatge posterior. Per tant, la capacitat del gest i la parla és ''predictiva'' i l'actitud d'escolta dels pares i mares així com la motivació i l'interès de l'infant per alguns objectes influeix en aquest desenvolupament, més que no pas ''l'estimulació per a l'estimulació'' que sovint s'havia donat en aquestes edats. Bosch considera que aquesta informació és especialment rellevant en el context actual, en què les famílies passen poc temps a casa i tracten de que aquest temps sigui de qualitat.

Així ho han explicat aquest dimarts les investigadores Pilar Prieto i Laura Bosch. Bosch ha recalcat que durant els períodes d ela primera infància ''estan passant coses molt importants''. Per aquest motiu, han engegat una pàgina web (Abans de les primeres paraules) on mostren recursos a famílies i educadors perquè puguin interactuar amb qualitat amb els seus nadons de manera que aquests se'n puguin beneficiar.

Vídeos, explicacions i altres documents rellevants han estat recollits en aquest espai web en català, castellà i anglès, per ajudar a pares i educadors mostrant actituds positives de cara als nadons, que paral·lelament i sense que siguin l'objectiu final, poden ajudar també a detectar possibles disfuncions o anomalies en el desenvolupament d'aquests infants en edats primerenques. El projecte forma part del programa RecerCaixa de l Fundació Bancària ''la Caixa''. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local