La sanitat privada demana un gran pacte per unificar l'assistència reduint els costos de gestió

Catalunya és la comunitat amb un pes més gran de la sanitat privada, amb un 32% de la despesa en salut

El sector de la sanitat privada demana un gran pacte per unificar l'assistència en salut reduint els costos de gestió. ACN

El sector de la sanitat privada demana un gran pacte per unificar l'assistència en salut reduint els costos de gestió. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En un moment en què la despesa en sanitat s'ha retallat per manca de recursos, la sanitat privada ha continuat creixent lleugerament, un fet que el sector valora molt positivament. Per aquest motiu, des de l'Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS) es demana fer un gran pacte per la sanitat, per intentar ''gastar el millor que es pugui''. Ho ha dit Manuel director general d'IDIDS, que ha recordat que l'assistència té la mateixa qualitat amb un ''cost menor''. A Catalunya, la sanitat privada representa un 32% de la despesa total, la comunitat autònoma amb una proporció més alta, i el número de primes ha crescut un 2% des de 2011.

Un gran pacte entre sector sanitari públic, sector sanitari privat i forces polítiques. Aquesta és la demanda que aquest dimarts ha efectuat el sector de la sanitat privada, de la mà del director general d'IDIS, l'Institut per al Desenvolupament i la Integració de la Sanitat, en la presentació dels resultats del sector a Barcelona. Vilches ha volgut posar en valor l'experiència de la sanitat privada i considera que el sector públic se'n pot beneficiar ja que dóna la mateixa qualitat assistencial amb un cost més reduït.

Vilches considera que ''cal gastar el millor que es pugui'' i per aquest motiu, la sanitat privada pot aportar aquesta experiència. Considera que les preocupacions s'han de centrar en la qualitat de l'assistència i no en ''la titularitat de la provisió'', i per això defensa que el finançament pot continuar senti públics. En aquest sentit, ha posat d'exemple el funcionament d'hospitals privats, que no deixen de treballar, en comparació a alguns hospitals públics en què les condicions de funcionaris fan que alguns recursos pagats amb impostos no s'utilitzen durant totes les jornades, i es limiten els temps de treball que s'han ''d'optimitzar''. Per això considera que les fórmules de col·laboració han de ser bàsiques per solucionar el problema i creu que la problemàtica de la sanitat pública passa per la sanitat privada.

De fet, Vilches ha alertat que, tot i que la despesa sanitària a tot l'Estat, està, en relació al PIB, per sobre la mitjana de l'OCDE, només està pers obre de països com la República Txeca o Polònia, per la qual cosa ha posat sobre la taula el debat sobre com millorar el sistema sanitari si els recursos són escassos.

L'IDIS ha reconegut aquest dimarts el creixement, lleuger, de la sanitat privada. La despesa d'aquest sector era de 12.000 MEUR l'any 2000, i ara, ja arriba als 27.000 MEUR, cosa que ha anat acompanyat d'un major pes 26 al 29%, mentre que la despesa de la sanitat pública va caure des 1.157, a Catalunya, als 1.098 MEUR. El sector de la sanitat privada defensa que descongestiona la sanitat pública ja que per exemple, realitza el 23,4% de les operacions, el 21,2% dels ingressos i el 21,3% de les altes.

Per aquest motiu, des del sector es calcula que l'assegurança privada suposa un estalvi al sistema nacional de salut de fins a 1.200 euros per persona i any. Partint de la hipòtesis que els mutualistes utilitzessin únicament la sanitat privada, així equivaldria a 8.000 MEUR, mentre que si es fa un ús mixt de la privada i la pública, aquest estalvi pot ser de 650 euros per persona i any, i un total de 4.000 MEUR.

Dos milions de catalans tenen una assegurança privada a Catalunya, una xifra que ha augmentat lleugerament els darrers anys. En general, els assegurats valoren molt positivament el servei rebut per la mútua i només puntuen malament aspectes que no depenen de les instal·lacions com la senyalització o l'aparcament. A Catalunya, el 48% dels hospitals són de titularitat privada, i és la comunitat autònoma, seguida de Balears i Galícia, amb una presència més gran del sector privat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local