El Servei de Nefrologia del Consorci Sanitari del Garraf posa en marxa un projecte per oferir suport psicològic als malalts amb malaltia renal avançad
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
25-11-2015 18:50
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Servei de Nefrologia del Consorci Sanitari del Garraf (CSG) ha creat un equip de valoració integral dels malalts de malaltia renal crònica avançada, entre els quals hi ha pacients de prediàlisi ( amb un deteriorament de la funció renal important, però que no necessiten iniciar el tractament) i de diàlisi. Aquest equip està format per metges, infermeres i psicòlegs, i s’ha creat amb l’objectiu de tenir en compte la vessant psicològica i social dels malalts a l’hora de tractar-los, ja que són factors que poden influir en l’evolució i el tractament d’aquesta malaltia.
Segons la Dra. Helena Camell, Cap de Servei de Medicina Interna i de l’Equip d’Atenció Psicosocial del CSG (equip del programa d’atenció integral a persones amb malalties avançades de l’Obra Social La Caixa), “una de les principals característiques de les malalties cròniques és la càrrega biològica, física i psíquica que la persona pateix. La percepció de la qualitat de vida en pacients que conviuen amb una malaltia renal crònica es veu afectada per trastorns psicològics com l’ansietat i la depressió, que s’associen amb una menor esperança de vida. El trastorn en l’estat d’ànim d’un pacient amb malaltia renal, pot fer que aquest descuidi els tres aspectes bàsics que contribueixen a optimitzar el seu estat de salut: la dieta, la medicació i l’exercici físic. Per aquest motiu és molt important oferir recolzament psicològic al pacient i a la seva família.”
Les dades del Servei de Nefrologia del CSG mostren que un 32 % del pacients en programa a la Unitat d’Hemodiàlisis, ubicada a l’Hospital Sant Antoni Abat, reben recolzament psicològic tant a l’inici com durant el tractament de diàlisi.
L’equip de suport que ha creat el CSG té un doble objectiu. En primer lloc, valorar als pacients de prediàlisi de forma integral i individualitzada abans de què comencin el tractament, tenint en compte les variants psico-socials, per determinar quines seran les estratègies d’intervenció més adequades. En segon lloc, treballar amb els pacients de diàlisi per millorar la seva capacitat per afrontar la malaltia. Per aconseguir-ho es realitzen teràpies individualitzades per als malalts i cuidadors, i està previst que en els propers mesos es posi en marxa teràpies de grup per al suport emocional.
Les psicòlogues que intervenen en aquesta unitat, especialitzades en el tractament de pacients amb malalties cròniques avançades, treballen diversos aspectes que solen afectar al pacient: l’assimilació de la malaltia, ja que acostuma a generar depressió i ansietat; l’impacte del pronòstic, és a dir es tracta la reacció del pacient al saber que té una malaltia crònica; la psicoeduació perquè el pacient tingui en compte la importància de no abandonar el tractament, de tenir hàbits alimentaris saludables i de fer exercici físic regularment; proporciona suport afectiu i emocional a cuidadors, familiars i també al personal sanitari.
Segons la Dra. Fabiola Dapena, Cap de Servei de Nefrologia del CSG, “La incorporació del professional de la psicologia al nostre Servei és un somni complert que desitjava des que vaig especialitzar-me en Nefrologia, ja que vaig ser capaç d’anar comprenent la dimensió d’aquesta malaltia que no és només física. Aquest programa que hem iniciat ha estat un gran avenç, ja que és una dotació excepcional a dia d’avui en el Servei de Nefrologia dins de l’estat espanyol. És molt important que ens conscienciem de què és imprescindible la valoració integral dels pacients amb malaltia renal crònica, per tal d’aconseguir que s’adaptin als nous hàbits, i ho facin amb un bon estat d’ànim. Això és bàsic per optimitzar el seu estat de salut.”
Aquest projecte s’ha pogut realitzar gràcies a la coordinació del Servei de Negrologia, l’Equip d’Atenció Psicosocial (Programa de l’Obra Social la Caixa) i Servei de Geriatria del CSG, que han treballat per cobrir una necessitat de salut altament prevalent en els malalts de malaltia renal crònica com són la depressió i l’ansietat, que no es poden gestionar només des de l’especialitat de nefrologia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!