Dia Mundial de la Sida

Creu Roja alerta de la importància del diagnòstic precoç de la Sida

Una de cada tres persones amb VIH desconeixen que són portadores del virus

Creu Roja alerta de la importància del diagnòstic precoç de la Sida. EIX

Creu Roja alerta de la importància del diagnòstic precoç de la Sida. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Creu Roja i Creu Roja Joventut han engegat la campanya estatal 'Posa-te'l. Què més dóna? Sí que Dóna" amb l'objectiu de minimitzar l'impacte del VIH i la Sida entre la població i alertar sobre la importància del diagnòstic precoç. Cal tenir en compte que entre 130.000 i 160.000 persones viuen amb el virus del VIH arreu de l'Estat, de les quals entre el 25 i el 30% desconeix la seva situació. Pel que a fa a Catalunya, l'informe de Vigilància epidemiològica recull enguany un total de 763 casos de nous diagnòstics de VIH l'any 2014, 147 dels quals són de menors de 30 anys (19,23%). A més, l'Agència de Salut Pública de Barcelona alerta de la relaxació en l'ús del preservatiu per part de la població jove.

Per aquest motiu, la Creu Roja posarà en marxa aquest dimarts una nova aplicació, amb un plànol interactiu amb un sistema de geolocalització dels principals llocs on es realitza la prova del VIH a totes les capitals de província i als municipis de 100.000 habitants de tot l'Estat. Malgrat els avenços contra la Sida, com ara l'eficàcia del tractament antiretroviral i la reducció del nombre d'infeccions arreu de l'Estat, els darrers informes alerten que la infecció per VIH es transmet majoritàriament per via sexual i que el 50% de les persones diagnosticades d'infecció per VIH per primera vegada el 2013 presentaven evidències d'un diagnòstic tardà, tot i la gratuïtat i confidencialitat de la prova, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

1,2 milions de morts per Sida al món l'any 2014

Arreu del món, es calcula que 35 milions de persones viuen amb el VIH i que la meitat no ho saben. Segons dades d'ONUSIDA de 2014, s'estima que prop del 70% de persones d'aquestes persones es concentren en països de l'Àfrica Subsahariana. Entre les causes, cal remarcar la manca de programes preventius i d'accés a profilàctics, els estigmes que recauen sobre les persones infectades i l'elevat cost dels tractaments antiretrovirals. En quant a la mortalitat, 1,2 milions de persones al món van morir com a conseqüència de malalties relacionades amb la Sida l'any 2014, tot i que aquesta xifra s'ha reduït un 42% des de 2004.

El Servei Multicanal de VIH de Creu Roja compleix 10 anys

Per promoure la prevenció, la Creu Roja també compta amb el Servei Multicanal d'Informació i Prevenció del VIH, finançat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Aquest servei, que es va iniciar el 2005 com a servei d'atenció telefònica, s'ha anat modernitzant amb els nous canals de comunicació (xat, pàgina web, xarxes socials, fòrums d'internet, etcètera). A dia d'avui, el xat ja concentra el 45% de les consultes, per sobre de les que arriben via telefònica (28%).

Atenció d'unes 2.000 persones amb VIH a Catalunya

La Creu Roja també compta amb diversos serveis per atendre les persones amb VIH/Sida, que arriben a unes 2.000 persones anualment arreu de Catalunya (2014). En el cas de la demarcació de Barcelona, la Creu Roja compta amb el Programa d'Atenció Domiciliària a Malalts de Sida (PADS), que dóna atenció sanitària i social a persones malaltes del col·lectiu de persones amb drogodependències, en un estat avançat de la malaltia. El programa inclou la prescripció i dispensa de metadona a domicili.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local