Comença a Vilanova el curs 'Els feminismes a la Mediterrània'. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
01-12-2015 17:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Escola Politècnica de Vilanova i la Geltrú acull aquesta setmana el curs gratuït "Els feminismes a la Mediterrània. Una energia transformadora", organitzat per la Regidoria de Convivència i Equitat de l'Ajuntament de VNG i el Campus Universitari de la Mediterrània.
L'objectiu del curs és parlar de les múltiples formes que en el segle XXI té el pensament del feminisme, donant a conèixer i reconèixer totes les tendències, i extreure'n estratègies comunes que ajudin a abordar els nous reptes socials.
Teresa Llorens, regidora de Cultura, Convivència i Equitat, va inaugurar dilluns el curs, "que proposa un recorregut per descobrir la riquesa de la petjada femenina i la seva pluralitat, d'una banda com a llegat rebut, i de l'altra com a estímul per a la transformació del món que el present ens demana".
Llorens va donar pas a la primera ponència del curs: "La perspectiva feminista com enfocament epistemològic. Ideari, construcció simbòlica i terminologia. Els moviments feministes, naixement de les primeres corrents de canvi". Una ponència a càrrec de Laura Mercader, professora de Teoria i Historia de l'Art de la Universitat de Barcelona, i membre del Centre de Recerca i Estudis de les Dones de la UB.
El programa del curs, que acaba divendres, inclou dues ponències cada dia. Dimarts és sobre el "Corrent teòric i marc conceptual de la igualtat. Teoria sexe-gènere. Revisió de drets i politiques de reivindicació. Accions d'apoderament femení. Transversalitat", a càrrec de Noemí Elvira, tècnica de salut de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears i professora de la Universitat de Barcelona; i Carla Vall, advocada de Dones Juristes, especialitzada en drets humans i perspectiva de gènere.
Dimecres el tema és "Feminisme de la diferència. Autoconsciència i identitat. La circulació lliure d'autoritat. El pensament lliure des de la diferència sexual. El camí de l'equitat", amb Marise Clement i Empar Chumacero, investigadores del DUODA, Centre d'Estudis de les Dones de la Universitat de Barcelona.
Dijous es parlarà sobre "Feminismes, religions i creences. Reinterpretació dels llibres sagrats. Judaisme, Cristianisme i Islam", amb les professores Nazanín Amirian, politòloga iraniana professora de Ciències Polítiques de la UNED i de la Universitat de Barcelona; i Sara Morreres, màster en psicoteràpia psicoanalítica i en estudis de dones, gènere i ciutadania.
Finalment, la ponència de divendres versarà sobre "L'alliberament femení des de l'àmbit espiritual. El marc cultural patriarcal a la Mediterrània. Història i conceptes clau de la misogínia i dels moviments de dones. Estratègies comunes per abordar els nous reptes socials". Anirà a càrrec de Dolors Marín, doctora en Història Contemporània, professora d'ensenyament secundari i investigadora del moviment llibertari; i Isabel Pérez, professora de Geografia i Història d'ensenyament secundari i membre del Centre de Recerca i Estudis de les Dones de la UB.
Per acabar el curs, es resumiran els punts comuns per a una estratègia col·lectiva a càrrec de membres del Casal de Dones de la ciutat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!