L'Escola Montanyans de Sant Marçal, primer centre educatiu col·laborador de la Marca Cuina Catalana . EIX
Redacció |
Castellet i la Gornal
02-12-2015 19:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Marca Cuina Catalana, l'únic segell de garantia que identifica els establiments i empreses vinculades a l'alimentació que elaboren cuina tradicional catalana arreu del país, acaba d'aterrar a les escoles de la mà de l'empresa Teno. Aquesta empresa gestiona 40 menjadors i cuines de diversos col·lectius com escoles, llars d'infants i residencies de la tercera edat arreu de Catalunya. La Marca Cuina Catalana la gestiona la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG).
La primera escola que s'ha convertit en col·laboradora de la Marca Cuina Catalana ha estat l'Escola Montanyans de Sant Marçal (Castellet i la Gornal). El menjador d'aquesta escola forma part de la xarxa de Teno, que es va poder adherir a la Marca perquè els seus menús inclouen un nombre elevat de plats de cuina catalana i perquè només utilitza per cuinar-los productes de proximitat i de temporada.
La presentació de la Marca Cuina Catalana a l'Escola Montanyans ha estat un esdeveniment de primer ordre en l'àmbit escolar. Un grup d'alumnes d'Educació Primària -de primer, segon i tercer cicle- d'aquest centre educatiu s'han convertit en periodistes ocasionals i han sotmès al director general de Teno Eduard Terrades, i a la directora general de la FICCG Pepa Aymamí, a una bateria de preguntes relacionades amb la Marca, la seva implantació, per a què serveix i per què la seva escola pot tenir la Marca i altres escoles no, entre altres moltes qüestions.
Durant aquesta 'roda de premsa infantil', Aymamí ha assegurat als nens que és molt important no perdre la memòria del gust: “no podem perdre un patrimoni culinari que es remunta al segle XIV, que és patrimoni de tots. Vosaltres sou el futur, i per tant sou els encarregats de preservar aquest patrimoni”. En aquesta línia, la directora de la FICCG també ha animat a la mainada a recollir receptes tradicionals de les seves famílies per poder conèixer les diferents variants de plats tradicionals que hi ha a Catalunya. Aymamí també ha afegit que amb la col·laboració de Teno, espera que la Marca Cuina Catalana arribi a moltes més escoles del país.
Eduard Terrades, el director general de Teno, ha explicat als nens que la seva escola és col·laboradora de la Marca Cuina Catalana perquè “els menús que es serveixen inclouen un nombre elevat de plats de cuina catalana i perquè només s'utilitzen per cuinar-los productes de proximitat i de temporada, fet que contribueix al coneixement i la preservació dels productes autòctons i també a portar una dieta saludable”.
La presentació de la Marca als nens de l'Escola Montanyans en el format de roda de premsa que s'ha esmentat és una forma d'apropar de forma lúdica i en un entorn educatiu el patrimoni culinari català i els productes que el conformen. És, a més, una acció de bones pràctiques relacionada amb la promoció de la cuina del país i del seu coneixement entre els més petits. Per tant, també es pot considerar una acció de promoció de la Candidatura UNESCO Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat que promou la FICCG amb el suport de Teno i d'altres empreses i institucions, per aconseguir el reconeixement de la cuina catalana tradicional com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat en la modalitat de bones pràctiques.
La Candidatura UNESCO Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat que promou la FICCG compta el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions, les universitats, la indústria agroalimentària i turística del país i bona part de la societat civil, per tal que tothom conegui un patrimoni que cal protegir i divulgar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!