Justícia

El Suprem insta el govern espanyol a no indultar els condemnats pel 'setge' al Parlament

El tribunal va condemnar vuit joves a tres anys de presó pels incidents davant del parc de la Ciutadella el juny del 2011 després que l'Audiència Nacional els absolgués

Milers de persones es van concentrar a les portes del Parc de la Ciutadella en el marc del setge al Parlament, el juny del 2011. ACN

Milers de persones es van concentrar a les portes del Parc de la Ciutadella en el marc del setge al Parlament, el juny del 2011. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Tribunal Suprem ha informat desfavorablement sobre la possible concessió d'un indult total o parcial, per part del govern espanyol, als vuit joves condemnats a tres anys de presó pel 'setge' al Parlament el juny del 2011, quan milers de persones van encerclar el parc de la Ciutadella i van intentar impedir l'entrada de diputats al ple de la cambra catalana que havia d'aprovar retallades pressupostàries i socials. Els condemnats havien estat prèviament absolts per part de l'Audiència Nacional espanyola, però un recurs de la fiscalia va aconseguir la condemna per un delicte contra les institucions de l'estat.

Els magistrats argumenten que els fets pels quals van ser condemnats per un delicte contra les institucions de l'estat van afectar "l'exercici pacífic de les funcions legislatives pels legítims representants del poble català ". La fiscalia també es va oposar a la concessió de l'indult, i ara haurà de ser el govern espanyol el que decideixi finalment.

Davant de la posició de quatre magistrats de la Sala Segona, el magistrat Perfecto Andrés Ibáñez, que ja va demanar la seva absolució amb un vot particular a la sentència, es mostra favorable a la concessió de l'indult. Aquest magistrat considera que l'article 498 del Codi Penal, pel qual es va condemnar als sol·licitants de l'indult, exigeix l'ús de força, violència, intimidació o amenaça greu, cosa que, segons aquest jutge, no es va produir en els fets provats. Així mateix, entén que, amb la lògica del legislador postconstitucional, les conductes jutjades ja no són delictives i recorda que "no han estat poques les ocasions -algunes, a més, recents i particularment cridaneres- en què funcionaris policials responsables d'odiosos delictes de tortura es van beneficiar de generoses condonacions de pena".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local