Agència Catalana de Certificació

Entitat prestadora de serveis de signatura electrònica de les administracions catalanes

Tarjeta xip

Tarjeta xip

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Presentació

D’acord amb el Pacte Institucional del 23 de juliol de 2001, signat pels Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i el Consorci d’Ens Locals de Catalunya (LocalRet), pel desenvolupament de polítiques per afrontar el canvi fonamental a les estructures socials i econòmiques derivat de la confluència de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit de les Administracions Públiques Catalanes, es va decidir l’establiment de sistemes de interrelació entre les esmentades Administracions, i entre les Administracions i els ciutadans per via telemàtica i electrònica.
En compliment del referit Pacte Institucional i desenvolupant el programa Catalunya en Xarxa, LocalRet i la Generalitat de Catalunya van acordar la creació del Consorci Administració Oberta Electrònica de Catalunya,

L’Agència Catalana de Certificació - CATCert es va crear per Acord de la Comissió Executiva del Consorci Administració Oberta Electrònica de Catalunya, el 29 d’abril de 2002, com Organisme Autònom de Caràcter Comercial amb l’objecte de gestionar certificats digitals i prestar altres serveis en relació amb la signatura electrònica dintre de l’àmbit d’actuació de les Administracions Públiques Catalanes.

Marc legal

La utilització de les tecnologies de la informació en les relacions entre l'Administració pública i els ciutadans, i en les relacions interadministratives, amb la finalitat de facilitar la interacció i la transacció de serveis i procediments en línia és un element clau per millorar el funcionament dels serveis públics, que ha de ser objecte d'impuls i d'atenció per part de les administracions catalanes i que, sobretot, es caracteritza pel seu caràcter de novetat en el si del sector públic.

En matèria de procediments és molt important tenir en compte que cal regular el marc jurídic general que ha de permetre a les diferents administracions, dins l'àmbit de les seves competències, llur aprovació juntament amb actuacions concretes, en les quals es pugui fer ús dels mitjans electrònics, informàtics o telemàtics, tot establint, amb caràcter normatiu, la validesa dels documents i de les comunicacions telemàtiques.

En aquest sentit, per garantir la identitat, la confidencialitat, la integritat, el no rebuig i la disponibilitat, caldrà utilitzar certificats digitals reconeguts.

La prestació dels serveis de certificació actua en règim de lliure concurrència i no està subjecta a autorització prèvia, fet que comporta que actualment ja existeixin altres entitats de certificació operatives a l’Estat espanyol. Tot i això, ningú no pot certificar l’Administració pública si no és ella mateixa, la qual cosa implica que una de les primeres tasques que ha de dur a terme l’Agència Catalana de Certificació és la certificació dels empleats públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i de les administracions locals catalanes.

La normativa recomana que per iniciar un procediment administratiu mitjançant un sistema telemàtic, els interessats hauran de ser titulars d'un certificat digital reconegut que contingui la informació i reuneixi els requisits que preveuen els articles 8 i 12 del Reial decret llei 14/1999, de 17 de setembre, expedit per una entitat prestadora de serveis de certificació acreditada.

Objectius

La missió de l'Agència Catalana de Certificació–CATCert és exercir la condició d’entitat prestadora de serveis de signatura electrònica per garantir la confidencialitat, la integritat, la identitat i el no rebuig en les comunicacions i transaccions electròniques que es realitzin en l’àmbit de les administracions públiques catalanes.

L'Agència Catalana de Certificació-CATCert té els següents objectius:

• Proporcionar a les administracions els instruments necessaris per tal de garantir que els tràmits a través d’Internet tinguin totes les garanties jurídiques.
• Proporcionar al personal de les administracions els diferents tipus de certificats digitals avalats per l’Administració mateixa.
• Facilitar el desenvolupament d'aplicacions i serveis que requereixin l'ús de la
• signatura electrònica.
• Vetllar perquè el procés de desplegament de la signatura electrònica a l'Administració sigui al més senzill possible.

El conjunt de serveis que ofereix CATCert conforma el sistema públic català de certificació.

Els certificats digitals

La signatura digital es fonamenta en la tecnologia denominada criptografia asimètrica, la qual es basa en la utilització de dues claus diferents (una de pública i una de privada), complementàries entre si, i d’una funció anomenada hash o de resum:

a) La clau privada: és una clau pròpia que només coneix i posseeix el seu titular, el qual és el responsable de custodiar-la per tal de garantir la fiabilitat del sistema. Aquesta clau està emmagatzemada en un dispositiu segur que és, en el nostre cas, la targeta xip.
b) La clau pública: tal com el seu nom indica, pot ser coneguda per tothom sense cap mena de risc. Aquesta clau és necessària per comprovar l’autenticitat del document i per xifrar-lo.
Aquestes claus compleixen dues regles fonamentals:

1. Les dades que es codifiquen utilitzant una de las claus només podran ser descodificades amb l’altra.

2. És impossible deduir una de les claus a partir de l’altra.


Serveis principals de l’Agència Catalana de Certificació–CATCert

• Emissió d’identificadors digitals.

• Emissió de certificats digitals.

• Certificats personals d’identificació (CPI)

• Certificats personals d’identificació i signatura (CPIS)

• Certificats personals de xifrat (CPX)

• Certificats de dispositiu servidor segur (CDS)

• Certificats de dispositiu programari (CDP)

• Recuperació de claus.

• Segellat de temps.

• Classificació de serveis d’identificació.

• Validació d’identificadors digitals.

• Arxiu segur.

• Creació d’entitats de certificació.

• Assessorament i formació.

• Posada en marxa d’entitats de registre col•laboradores.




Josep Llopis
Agència Catalana de Certificació
Desenvolupament de Projectes




El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local