L'actor i comunicador lleidatà Jordi Villacampa amb el llibre que ha publicat 'La nena que volia ser la lluna'. ACN
ACN |
Lleida
11-12-2015 19:50
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un centenar de nens i nenes lleidatans han escrit – de forma improvisada – un conte sobre el càncer, vist des de la seva perspectiva. El resultat d'aquest procés és 'La nena que volia ser la lluna', una iniciativa de l'actor lleidatà Jordi Villacampa Viñes, que es presentà aquest dissabte 12 de desembre a diferents llibreries de Barcelona. Els drets d'autor del llibre, editat per Pagès Editors, es donen a l'associació AFANOC, Associació de Nens Amb Càncer. Villacampa és professor i director de teatre a diferents escoles de Lleida i és en aquest context que va sorgir la idea del llibre. El conte, de fet, parteix d'una improvisació narrativa que Villacampa va proposar als seus alumnes al llarg de tres mesos.
''Vaig oferir als nens i nenes a les classes de teatre una llibreta en blanc amb un títol extravagant: 'La nena que volia ser la lluna'. Volia veure què passava sense que ningú intervingués en el procés creatiu'', explica Villacampa.
És així com al llarg de tres mesos, 96 alumnes de teatre d'entre 4 i 13 anys de l'Aula Municipal de Teatre de Lleida, i dels Col·legis Pràctiques I, Pràctiques II i l'IES Gili Gaya de Lleida escriuen frase per frase i dibuixen una història que ningú sap com acabarà. Sense cap guió prefigurat, el conte aborda temes tant transcendents com els somnis, el càncer, l'amistat, la malaltia o la mort des del punt de vista d'un nen.
''Amb aquest projecte volia donar veu als nens, que sovint són espectadors i mai autors. És una de les filosofies del teatre social, buscar la interactivitat i la participació. En aquest cas, vam escriure un guió teatral mentre fèiem teatre. I avui el tenim en forma de conte'', explica Villacampa.
El conte també s'ha adaptat al teatre i de fet, a les presentacions el llibre hi haurà un fragment representat pels propis autors i actors. El llibre es presenta a dos quarts d'una a la Llibreria Documenta, i a les sis de la tarda a l'Abacus del carrer Balmes. Es pot adquirir a les llibreries: FNAC, Casadellibre, la Central, Laie, Ona Llibres, Abacus, Documenta, Al·lots i Abracadabra de Barcelona i Caselles, Funatic, Genet Blau, Companys Centre, Mariana, Punt del Llibre i Abacus de Lleida.
Jordi Villacampa és membre de la companyia lleidatana La Comunicativa C.T.O. que aborda temes socials a partir del teatre. Imparteix tallers de Teatre de l'Oprimit i Teatre Fòrum en Centres educatius on, a partir de la improvisació teatral i la implicació dels alumnes es tracten temes socials d'interès i propers als alumnes, com pot ser el bullying, o les drogues.
El teatre social és un gènere de les arts escèniques que utilitza tècniques teatrals per a la visualització, reflexió i resolució de conflictes socials. També es fa servir per ajudar a buscar solucions en conflictes interpersonals i amb col·lectius en risc d'exclusió. Una de les seves característiques és que es tracta d'un teatre interactiu que compta amb la participació física i psíquica per part del públic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!