Síndrome respiratòria d'Orient Mitjà

Una vacuna provada en dromedaris podria ajudar a evitar la propagació de la MERS

Una recerca internacional amb participació de la UAB demostra que vacunar els animals redueix significativament la quantitat de virus que excreten pel nas

Dromedari. EIX

Dromedari. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una recerca internacional amb participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) ha dissenyat una vacuna que s'ha mostrat eficaç en dromedaris contra el coronavirus (CoV) causant de la síndrome respiratòria d'Orient Mitjà, la MERS. La vacuna redueix significativament l'excreció nasal del virus i podria reduir el contagi d'animals a humans, ja que els dromedaris i els camells actuen com a reservoris del MERS-CoV, ja que el coronavirus que s'allotja en les seves vies respiratòries superiors. Els animals desenvolupen una afectació lleu però pels humans és una malaltia perillós que en un 35% dels casos provoca la mort.

Els investigadors de la recerca, coordinada pel Centre Mèdic Erasmus, de Rotterdam (Holanda) i amb participació d'investigadors del departament de Sanitat i Anatomia Animal de la UAB, han provat en vuit dromedaris de les Illes Canàries durant 10 setmanes, quatre animals vacunats i quatre no vacunats, l'eficàcia protectora de la vacuna i els resultats mostren la capacitat de protegir els animals a nivell de tracte respiratori superior. Els dromedaris vacunats i posteriorment infectats amb el MERS-CoV van mostrar una reducció significativa del virus excretat via respiratòria.

La protecció també es va poder demostrar amb la presència d'anticossos capaços de neutralitzar el virus, que impedeixen la replicació vírica, en el sèrum dels animals vacunats, així com en la cavitat nasal. Cap dels animals vacunats no va desenvolupar signes associats a la infecció en ser inoculats amb el virus. Només els animals control van desenvolupar signes compatibles amb un refredat, amb increment de la mucositat nasal.

Segons aquests resultats, la vacunació serviria principalment per reduir l'excreció dels virus i per tant, la seva propagació. Vacunar els dromedaris més joves, que excreten més quantitat de MERS-CoV, podria reduir significativament l'excreció del virus. Els investigadors també apunten que la vacuna basada en MVA-S podria ser provada en persones amb major risc de contagi del virus, com ara les que treballen en àmbit hospitalari i les que tenen un contacte regular amb dromedaris.

El MERS-CoV és un virus que es contagia dels animals a les persones i normalment cursa amb febre, tos i dificultats respiratòries tot i que també pot causar pneumònia. La seva taxa de mortalitat és del 35%. Els camèlids són un reservori important, i els investigadors creuen que els ratpenats també podrien ser un primer esglaó en la cadena de transmissió del virus. La major part de contagis però, que de moment l'OMS en té registrats 1.621, s'han atribuït entre persones tot i que no és fàcil. Fins ara no hi ha cap fàrmac ni vacuna per al seu tractament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local