Ajuda emocional i física

Equinoteràpia al Penedès per superar els danys físics i emocionals de la guerra d'un nen siri

L'ONG Global Humanitària porta fins a l'estat espanyol un infant ferit de guerra que participa de teràpies basades en l'art i mètodes alternatius

Un nen refugiat de Síria s'introdueix a l'equinoteràpia al l'Alt Penedès com a mètode d'

Un nen refugiat de Síria s'introdueix a l'equinoteràpia al l'Alt Penedès com a mètode d'"ajuda emocional i física". ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En Wissam és un nen refugiat de Síria que ha descobert l'equinoteràpia a través d'una sessió al Centre Eqüestre de Teràpies i Formació de Sant Martí Sarroca. Ell és un dels 1.200 infants amb qui treballa l'ONG Global Humanitària a través del projecte 'Ajuda'ls a caminar', centrat en l'hospital Bader Center de Jordània. S'hi desenvolupen teràpies de recuperació física i social de nens refugiats, amb l'art com a eix central. De les obres que han creat els nens, n'ha sorgit l'exposició 'Little Hopes', que es pot veure a Madrid fins a finals de gener. I en Wissam és un dels petits autors. Aquests dies ha visitat l'estat espanyol i ha fet una breu parada al Penedès, on ha pogut desenvolupar les seves capacitats físiques i emocionals muntant a cavall.

La visita d'aquest nen de 13 anys al centre de Sant Martí Sarroca aquest dimarts ha durat poc més d'una hora, i la seva experiència muntant a cavall, aproximadament trenta minuts. En tant poca estona, però, la recompensa que ha rebut ha estat reconfortant. Així ho assegura Xavier Guillén, responsable tècnic d'equitació i director de l'associació 'Love Horse'. "Quan ha baixat del cavall se li han entelat els ulls i aixecava els braços en senyal de victòria", explica, afegint que el nen també ha acariciat i donat un petó a l'animal.

Guillén celebra que en Wissam "s'hagi adonat del caliu que transmet el cavall". Assegura que això és gràcies a la capacitat de percepció de l'entorn que tenen aquests animals, la qual genera una empatia molt intensa amb les persones del seu voltant. Al mateix temps, Xavier Guillén també subratlla que "el cavall no fa judicis" davant les persones discapacitades, a diferència, diu, de part de la societat, que sovint actua amb "sobreprotecció o compassió".

L'experiència amb l'equinoteràpia ha servit per a què en Wissam, que té una cama amputada, aconsegueixi "equilibri, to muscular i més control del tronc", relata Xavier Guillén. També en subratlla els beneficis emocionals: "un nen que es pensa que pràcticament està lligat a una cadira de rodes, veu que pot estar mitja hora dalt d'un cavall sense problemes i això li fa veure el got mig ple", apunta. Guillén destaca la sensibilitat d'aquest cas en comparació a altres nens que també practiquen equinoteràpia, assegurant que "anímicament, ell necessita tant o més ajut que físicament".

"Vèncer les escenes d'horror" amb l'art

L'exposició 'Little Hopes', on ha participat en Wissam, reuneix 50 pintures fetes per nens i joves des de l'hospital d'Amman. A través de l'art, l'objectiu és que "aprenguin a vèncer les escenes d'horror que han viscut a causa de la guerra i puguin afrontar una nova vida", expliquen des de l'ONG Global Humanitària. Amb l'exposició, l'entitat confia divulgar "la situació de desempara" en què es troben aquests infants. A part de poder visitar i comprar les obres virtualment al web de l'ONG, actualment l'exposició és a la Junta Municipal de Retiro de Madrid i al gener es traslladarà al Col·legi de Metges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local