Biodièsel a les escoles

Més de 12.000 famílies del Penedès participen en el projecte de recollida d’olis de Nou Verd

La cooperativa Nou verd, que recull l’oli usat a 57 escoles, 91 municipis i 678 centres Horeca, posa en marxa una prova pilot del projecte per a grans empreses

Més de 12.000 famílies del Penedès participen en el projecte de recollida d’olis de Nou Verd. EIX

Més de 12.000 famílies del Penedès participen en el projecte de recollida d’olis de Nou Verd. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’any 2007 es va posar en marxa el projecte de recollida d’olis usats en dues escoles vilafranquines i des de llavors “Biodièsel a les escoles” s’ha anat implantant en la majoria dels centres d’educació primària de les quatre comarques de la Vegueria Penedès. Al llarg d’aquest temps, també s’ha adaptat el programa per a posar-lo a l’abast dels municipis, a través dels ajuntaments, i d’establiments del sector de la restauració.

Actualment, la cooperativa Nou Verd gestiona la recollida d’olis en 91 municipis, 57 escoles i 678 centres Horeca (bars, restaurants, cuines...), fet que suposa la participació de més de 12.000 famílies. Entre el 2014 i el 2015, s’han recollit 79.536 litres d’oli usat que permetran la generació de 63.628 litres de biodièsel, una reducció de les emissions de C02 de 104.192 i un estalvi de 194.863 euros en la despesa de gestió i depuració de les aigües.

Gràcies a aquesta recollida, s’ha evitat la contaminació de 79.536.000 litres d’aigua. El projecte, que compta amb la col·laboració de la Mancomunitat Penedès Garraf, els municipis implicats i el suport econòmic de l’Obra Social La Caixa., ha aconseguit, amb poc temps, consolidar-se al territori gràcies a la sensibilització i complicitat ciutadana, que s’ha implicat molt activament en un sistema de gestió i valorització de l’oli usat, fàcil i àgil.

Veient l’èxit i l’encert de “Biodièsel a les escoles”, des de Nou Verd s’ha engegat una prova pilot per ampliar els espais de recollida de l’oli també en empreses grans, on hi hagin molts treballadors.

La prova pilot s’està duent a terme a BROSE i DSM, ambdues empreses ubicades al polígon industrial de Santa Margarida i Els Monjos. L’objectiu és facilitar a les famílies, que no tenen infants en edat escolar, l’accés al sistema de recollida del oli de Nou Verd. La implicació de les empreses ha estat molt facilitadora i la resposta dels treballadors molt positiva. Nou Verd també està valorant la posada en marxa d’una planta de tractament de l’oli usat per a fer biodièsel i així gestionar tot el procés de transformació de l’oli, ja que de moment, només s’encarrega de la recollida i el primer tractament.

En aquest sentit, s’han iniciat estudis tècnics, plans de treball i d’inversió tot i que de moment s’està a l’espera de poder disposar de prou capacitat financera per assumir el cost de la inversió per a fer-lo realitat. El Biodièsel generat seria per autoconsum de la flota de vehicles de la cooperativa, amb un impacte econòmic i mediambiental extraordinari per Nou Verd i el territori.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local