L'Amical de Mauthausen commemorarà a Vilanova el Dia Internacional de l'Holocaust. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
18-01-2016
| Actualitzat 19-01-2016 09:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Amical de Mauthausen i altres camps i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitzen el proper dissabte 23 de gener a partir de les 7 de la tarda, a la plaça Peixateria, la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. Un dia Internacional, decretat per les nacions Unides per commemorar l’alliberament del camp d’Auschwitz el 27 de gener de 1945 i també denunciar els horrors del feixisme.
A Vilanova i la Geltrú i al Garraf, aquest acte s’emmarca dins del projecte Buchenwald, que l’Amical impulsa amb la participació de nombroses entitats i de centres de secundària de la comarca, i que te entre les principals finalitats la recuperació de la memòria història republicana i de la deportació als camps nazis, i la prevenció del feixisme.
L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.
El Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat tindrà també destacades commemoracions institucionals el dimecres 27 de gener a les 6 tarda al Parlament de Catalunya i el dijous 28 a la tarda a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona en un acte organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’ Ajuntament de Barcelona.
A l’acte del dissabte 23, participaran, conjuntament amb la representació dels deportats i deportades republicans de l’Amical, representants de la comunitat jueva, del poble gitano, del col·lectius de gais i lesbianes, dels nens i nenes víctimes del nazisme, i d’altres col·lectius víctimes del nazisme, i col·lectius de la ciutat i la comarca, que faran la seva ofrena floral, al monument als deportats i intervindran també, el president de l’Amical Mauthausen, Enric Garriga, i l’alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras. Tots ells acompanyats per una nombrosa presencia d’alumnes dels Centres educatius de la Comarca, que des de la seva implicació en el projecte presentaran i coordinaran tot l’acte vilanoví, amb la lectura de textos , i la interpretació de peces musicals a càrrec dels alumnes de música del INS Manuel de Cabanyes i l’INS Joaquim Mir.
A Vilanova i la Geltrú, l’acte esdevindrà un acte central a Catalunya de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que també participarà en actes institucionals al Senat espanyol, la Comunidad de Madrid, a les Cortes de Aragon, i en altres institucions de la resta de l’Estat.
Enguany, aquests actes volen fer també una referència a la situació dels refugiats a Europa, i la semblança amb l’èxode republicà a l’hivern del 39 i amb el perillós rebrot de l’extrema dreta al vell continent.
Prèviament a aquesta commemoració, el dimecres 20, la historiadora Rosa Toran, participarà en una conferencia adreçada a alumnes de secundaria de la ciutat, a la sala d’actes de l’UPC; i ja s’està preparant a partir del febrer el IV Cicle de Cinema sobre la deportació als camps, i la exposició “Més enllà de Mauthausen, Francesc Boix fotògraf” que es podrà visitar des de l’abril al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova, paral·lelament amb les fotografies del segon Premi Marcel-li Garriga “Els camps de concentració, la mirada del jovent”, que recull l’experiència fotogràfica de les visites dels joves als camps.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!