Institut d'Estudis Catalans

L'IEC revisa la definició de Síndrome de Down i n'elimina els termes 'raça mongòlica' i 'deficiència mental'

Col·lectius d'afectats, però, consideren que la revisió és incorrecta i estigmatizadora

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) modificarà l'accepció referent al Síndrome de Down. La nova definició, segons ha anunciat RAC 1, la considerarà una "afecció congènita causada per una alteració de la dotació cromosòmica i caracteritzada per una discapacitat mental i uns trets fisonòmics especials, com ara un crani petit, l'occípit pla, els ulls petits i oblics, i la cara ampla". L'entrada actual diu: "Afecció congènita causada per una alteració de la dotació cromosòmica, caracteritzada per un aspecte especial que recorda els individus de raça mongòlica i per una deficiència mental". Així doncs s'eliminen els termes "raça mongòlica" i "deficiència mental".

El diccionari també modificarà les entrades 'mongòlic' i 'subnormal'. En el primer cas es recordarà que és un terme "ja obsolet" per referir-se a una persona amb Síndrome de Down. En el segon, també es considerarà obsolet per referir-se a una persona que presenti una discapacitat mental.

La Fundació Catalana Síndrome de Down i Dincat discrepen

De la seva banda, la Fundació Catalana Síndrome de Down i Dincat, federació que agrupa 300 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament a Catalunya, discrepen de les modificacions de l’IEC. Valoren de forma positiva les revisions fetes a partir de les demandes de la ciutadania i amb la voluntat d’eliminar connotacions negatives, però consideren que la revisió és "incorrecta i estigmatitzadora".

Segons indiquen les dues entitats, la consideren incorrecta perquè el concepte 'discapacitat mental' "no té una base clínica" i "evidencia la confusió" entre 'trastorn mental' i 'discapacitat intel·lectual'. I la veuen estigmatitzadora perquè "definir 'mongòlic' i 'mongolisme' com 'afectat de Síndrome de Down' és perpetuar una sèrie d’estereotips, estigmes i prejudicis cap a les persones amb discapacitat".

Malgrat que el diccionari subratllarà que són definicions obsoletes les dues entitats consideren que "no és suficient". Destaquen l’ús pejoratiu i com a insult d’aquestes paraules, i per això demanen una revisió "actualitzada i ajustada al moment actual", tenint en compte el model de la discapacitat recollit en la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

En aquest sentit recorden que la Convenció és el primer instrument de drets humans del segle XXI, i que en aquest document es reconeix la discapacitat com “un concepte que evoluciona i que resulta de la interacció entre les persones amb deficiències i les barreres degudes a l'actitud i a l'entorn que eviten la seva participació plena i efectiva en la societat, en igualtat de condicions amb les altres”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local