Imatge d'un dels estands del pavelló del grafè del Mobile World Congress, on es poden veure els sensors de grafè connectats al cervell. ACN
ACN/ Maria Fernández |
Barcelona
22-02-2016 17:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Mobile World Congress (MWC) ha obert portes aquest dilluns i per primer cop ha incorporat un espai dedicat al grafè, un material d'alta connectivitat elèctrica que es preveu que revolucioni la indústria tecnològica. Les aplicacions que s'hi poden veure de moment només són prototips i hi ha des d'uns sensors de grafè connectats al cervell que permeten anticipar quan una persona és a punt de patir un atac epilèptic fins a un carregador que omple la bateria del mòbil en 5 minuts. Un altre dels atractius de la fira és la Innovation City, dedicada a l'Internet de les coses, on entre altres aplicacions s'hi poden veure collars per a animals que permeten, per exemple, saber si una vaca està en zel perquè el ramader pugui estalviar costos a l'hora de fecundar-la.
El grafè és una substància formada per carboni pur que va merèixer el premi Nobel de Física el 2010 als russos André Gueim i Konstantin Novoselov. És transparent, flexible, resistent (200 vegades més gran que l'acer), impermeable i té una connectivitat elèctrica superior a qualsevol metall. A més de reunir totes aquestes propietats, el grafè és molt abundant i per tant això permet abaratir-ne el preu. L'espai dedicat a aquest material està dirigit per l'Institut de Ciències Fotòniques.
De la quinzena d'expositors de l'espai del grafè al MWC, cap d'ells presenta un dispositiu que estigui actualment a la venda. Però al juliol es començarà a comercialitzar a través d'Internet del Zap&Go, un carregador fet a base de 25 fines làmines de grafè i sense liti que permet omplir la bateria del mòbil en 5 minuts. En un primer moment es podrà comprar per d'Internet i la intenció és que, a llarg termini es pugui trobar a les botigues. L'empresa responsable, que preveu posar al mercat 3.000 unitats des de l'estiu i fins a finals d'any, assegura que ja tenen 500 peticions per comprar carregadors.
Una altra de les utilitats del grafè que es poden veure al MWC és com a sensor per detectar el ritme cardíac d'una persona o altres variables relacionades amb la salut. Aquest material és tan versàtil permet que el sensor estigui dins d'un adhesiu que es pot posar a la pell i sembla un tatuatge o en qualsevol teixit. "Permet donar formes molt diferents als sensors que fins ara no eren possibles", explica a l'ACN la coordinadora tècnica de l'espai, Alba Bruguers.
El grafè també pot fer possible que "el telèfon mòbil es comuniqui amb el teu cervell", gràcies a uns sensors connectats al cap que ja s'han provat amb èxit en animals, tal com explica el coordinador científic de l'espai del grafè, Frank Koppens. Una de les utilitats d'aquesta tecnologia és que el cervell pot donar una alerta abans que una persona tingui un atac epilèptic.
Animals i vehicles connectats amb l'Internet de les coses
La Innovation City, un altre dels espais del MWC, mostra "com les persones i les coses, i les coses entre elles, cada cop estaran més interconnectades", tal com detalla a l'ACN el director de compromís estratègic de la GSMA, Javier Arenzana. La comercialització d'aquestes aplicacions encara és incipient, apunta Arenzana, però es preveu que aquest any augmenti exponencialment.
Aquesta connectivitat cada cop es veu més en els vehicles, amb solucions que tenen a veure sobretot amb la seguretat. Així, el MWC exposa el que es considera el cotxe més connectat del mercat, de la marca Jaguar, que té connexió via Satèl·lit, incorpora una targeta SIM que fa que el propi vehicle tingui accés a Internet i a més s'hi pot connectar el mòbil i interactuar-hi. Els fabricants confien que amb l'arribada del 5G es podrà treure més partit a aquests dispositius, ja que actualment l'ample de banda sovint és insuficient perquè el cotxe connectat funcioni a un òptim rendiment.
A la fira també s'hi poden veure bicicletes que incorporen un sensor connectat al mòbil, de manera que si el ciclista té un accident, s'avisa de forma automàtica als serveis d'emergència.
També hi ha solucions per a la connectivitat dels animals. Per exemple, un 'wearable' pensat per a gossos, per conèixer el seu estat de salut en tot moment, i un collar per a vaques mitjançant el qual els propietaris de ramaderies extensives poden monitoritzar els animals perquè no es perdin, detectar ràpidament quan es posen malalts o bé saber quan estan en zel per aprofitar cadascun dels cicles reproductius. Tot plegat amb l'objectiu de "minimitzar les pèrdues" dels ramaders, tal com explica Carlos Callejero, director de Sensowave, l'empresa que ha desenvolupat aquest projecte de ramaderia. A la llarga, la idea és emmagatzemar tota la informació sobre cadascun dels caps de bestiar i compartir la informació amb el consumidor perquè conegui l'historial de l'animal que és a punt de menjar.
La realitat virtual també té cabuda en la Innovation City. En una zona d'aquest espai, hi ha un simulador de salts d'esquí que permet que persones que persones que no saben esquiar visquin l'experiència, muntades sobre una plataforma i amb unes ulleres de realitat virtual posades.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!