Llei de salut pública

El Col·legi d'Advocats de Barcelona aposta per una normativa que sancioni l'apologia de l'anorèxia i la bulímia

Considera pot ajudar a protegir la dignitat de la persona i veu innecessari recórrer al Codi Penal per perseguir aquestes conductes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona recorda que en l'actual context molts menors recorren a les xarxes socials i a Internet per buscar informació i acaben sent víctimes de continguts no saludables relacionats amb els hàbits alimentaris i, per això, està elaborant una normativa que articuli un marc legislatiu adequat per perseguir i sancionar l'apologia dels trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia, entre d'altres, així com per limitar la venda de laxants, diürètics i altres productes a menors d'edat. El Col·legi considera que aquesta regulació jurídica ajudaria a protegir la dignitat de la persona i veu innecessari recórrer al Codi penal per perseguir aquestes conductes il·lícites "per l’escassa funció preventiva que té".

El Col·legi apunta que aquestes accions poden incórrer en infracció de la normativa de salut pública, de manera, segons afegeix, que aquesta futura normativa podria estar subjecte a l'àmbit de la Llei de salut pública. En concret, segons assenyala, l'article 55 de la Llei preveu l'establiment de sistemes de vigilància, de xarxes de comunicacions i d'anàlisi de dades que permetin detectar i conèixer, tan ràpidament com sigui possible, la proximitat o la presència de situacions que puguin repercutir negativament en la salut individual o col·lectiva de les persones. La Llei també permet el control de la publicitat i la propaganda de productes i activitats que puguin incidir en la salut, amb la finalitat d'ajustar-les a criteris de veracitat i evitar tot allò que pugui comportar un perjudici per a la salut.

Des del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona es creu que el Dret penal ha de ser l'últim recurs per perseguir conductes il·lícites i per això descarta un tractament penal específic per a la figura de l'apologia dels trastorns alimentaris.

Per això, l'ICAB afirma que l'ordenament jurídic pot actuar des de l'àmbit administratiu amb la mateixa eficàcia o més que el penal per vehicular la prevenció, el control, la vigilància i la presa de mesures cautelars, quan aquestes siguin necessàries. També alerta que la tipificació penal de l'apologia pot comportar l'efecte contrari i provocar "la clandestinitat" de les persones que estan patint aquest tipus de trastorns alimentaris perquè pensin que seran perseguides per la Llei, enlloc de generar actuacions d'ajut i de suport.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local