Mossos i Policies Locals col·laboraran per detectar processos de radicalització islamista. Mossos d'Esquadra
ACN |
Barcelona
25-02-2016 23:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Mossos d'Esquadra i Policies Locals col·laboraran per detectar processos de radicalització islamista a través del programa Proderai (Procediment de Detecció de la Radicalització Islamista). Es tracta d'establir una metodologia de treball "àgil i eficient" que permeti els diferents cossos policials detectar fenòmens en què hi hagi indicis de radicalització islamista. El programa s’ha impulsat en l’àmbit de l’execució penal i policial i des del 2009 s'ha enfocat a formar els Mossos d'Esquadra. Des de principi d'any aquests estan impartint formació a les Policies Locals per detectar casos d'aquest tipus i per establir els millors protocols de col·laboració.
Pel que fa al marc policial, el Proderai s’ha dut a terme en dues fases. La primera, iniciada el 2012, va servir per formar les unitats de policia de proximitat dels Mossos d’Esquadra en la detecció d’aquestes dinàmiques de radicalització islamista. La formació es va adreçar a les Oficines de Relacions amb la Comunitat, els Grups de Proximitat i els Grups d’Atenció a la Víctima. El programa va tenir una segona fase a finals del 2013 que es va ampliar a altres unitats dels Mossos.
Un cop acabada aquesta fase, la segona meitat del 2015, i amb la voluntat d’implicar tota la policia de Catalunya en la detecció d’aquests processos, els Mossos han impartit formació específica als comandaments de les policies locals d’arreu del territori des d'aquest febrer. S'ha tramès coneixement sobre com detectar processos de radicalització islamista i conscienciar sobre la importància del traspàs d’informació. I també formació per establir dinàmiques de col·laboració i mecanismes i procediments de valoració de possibles casos.
En l’àmbit de l’execució penal, el Proderai va començar el 2008, quan es van començar a definir els primers indicadors per identificar els processos de radicalització en centres penitenciaris. A partir del 2011 es van posar en marxa diverses jornades formatives amb presència dels directors de presons de tot Catalunya, caps de servei, funcionaris i tècnics especialistes en serveis penitenciaris.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!