Indicador d’Igualtat de Gènere

La desigualtat entre dones i homes ha crescut en els deu últims anys

El risc de pobresa de les dones formades i ocupades creix per sobre del que registren els homes en els últims deu anys

La Cambra de Comerç de Barcelona publica per primer cop l’Indicador d’Igualtat de Gènere de Catalunya

Una cambrera en una terrassa de Barcelona. ACN

Una cambrera en una terrassa de Barcelona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La taxa de pobresa de les dones era el 2005 del 8,9% mentre que deu anys després s’ha situat en el 13,1%, 4,2 punts percentuals més. En el mateix període, la taxa dels homes ha passat del 10,1% al 10,5%, 0,4 punts més, segons l’indicador d’Igualtat de Gènere de Catalunya (IIGC) que ha elaborat per primer cop el gabinet d’estudis de la Cambra de Barcelona per l’Observatori Dona, Empresa i Economia. Segons l’observatori, es detecta una nova pobresa femenina, que protagonitzen les dones formades que quan arriben al mercat laboral pateixen la discriminació en sous i condicions laborals, sobretot després de la maternitat, cosa que les situa en un elevat risc de caure en la pobresa malgrat treballar.

L’observatori afegeix que aquesta pobresa s’allargarà en el temps amb menors pensions i, si la dona es queda en atur, amb menors prestacions per desocupació.

Aquest informe es refereix als resultats del 2015 i els compara amb els obtinguts per al 2005, per tal de veure l’evolució de la igualtat a Catalunya durant l’última dècada.

Els indicadors de formació assenyalen que la dona té una formació clarament superior a la dels homes, un 56% dels titulats universitaris són dones, a la vegada de tenen menys fracàs escolar, un 18% enfront del 27% dels homes.

Aquest nivell formatiu més elevat, que ja es donava fa deu anys, no s’ha traduït segons l’estudi en una reducció de les desigualtats en el mercat laboral perquè les dones continuen mantenint una important bretxa salarial del 19% i un nivell de contractació més precari que suposa que les dones ocupin el 22% dels contractes parcials davant el 7% dels homes.

L’observatori també indica que aquet nivell de desigualtats en el lloc de treball i en els salaris es tradueix en unes pensions que són un 31% més baixes per a les dones i una prestació de l’atur que també està un 12% per sota del que perceben els homes.

La Cambra considera que ‘’s’ha perdut una dècada’’ en l’aprofitament del talent femení en el mercat laboral. Tot i que les dones mantenen un nivell superior de formació com fa deu anys, la desigualtat de gènere en el mercat laboral pràcticament no ha variat durant la darrera dècada, fet que representa una important pèrdua econòmica i una gran amenaça per al futur progrés de les dones i del conjunt de la societat, segons constata l’observatori.

Si en l’àmbit del mercat de treball es mantenen les desigualtats en contra de la dona, aquesta realitat també és repeteix en les condicions de vida. L’observatori destaca que ‘’el més preocupant’’ és la desigualtat que s’observa en la taxa de risc de pobresa de les persones que treballen. Si el 2005 la taxa de risc de pobresa de les dones que treballaven era del 8,9%, per sota del 10,1% dels homes, una dècada després aquesta taxa de risc de pobresa de les dones s’enfila fins els 13,1%, superant amb escreix la dels homes (10,5%).

Pels autors de l’estudi, aquesta evolució de la taxa de pobresa de les dones significa de facto que la crisi ha afectat més a les dones que treballen que als homes, a través d’una major precarietat en les condicions econòmiques, cosa que augmenta el risc de pobresa femenina de les dones que treballen.

L’indicador d’Igualtat de Gènere de Catalunya (IIGC) que ha elaborat el gabinet d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona per l’Observatori Dona, Empresa i Economia, pretén donar una visió global de quina és la situació de la dona en comparació amb la dels homes a partir de la combinació de 22 indicadors. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local