Manifestació d'estudiants propera al Rectorat en contra del model 3+2 en la segona jornada de vaga a la UAB. ACN
ACN |
Barcelona
02-03-2016 19:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els estudiants universitaris, de secundària i batxillerat de Catalunya estan cridats a la vaga aquest dijous contra l'aplicació del '3+2'. La jornada de protesta ha estat convocada pels diferents moviments estudiantils que demanen la derogació del decret que preveu reduir els graus a tres anys i complementar-los amb una especialització en màsters de dos. Els moviments estudiantils han convocat manifestacions al llarg del dia a les principals ciutats catalanes, les Illes Balears i el País Valencià.
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el principal convocant de la vaga, considera que aquesta proposta suposarà un "encariment del preu dels estudis superiors ja que en cursar graus més generalistes es torna imprescindible estudiar un màster". La organització denuncia que el '3+2' és "un pas més en el procés d’elitització i mercantilització de l’educació pública" i argumenta que els màsters poden costar "de 3.000 a 23.000 euros". A més, el SEPC creu que amb el nou model es suprimirien "aquells graus i facultats que no siguin 'productius' i 'competitius'".
Abans de la jornada reivindicativa, s'han realitzat referèndums a universitats dels Països Catalans, que van mostrar el rebuig al '3+2' en un 90%, segons les dades del SEPC. D'altra banda, els convocants també reivindiquen la derogació de la LOMCE.
Al seu torn, la Unió de Sindicats de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC-STEs), ha demanat al professorat que "no posi pals a les rodes a aquesta lluita", informi a l'alumnat "dels seus drets democràtics" com el de vaga i recomana que els docents no posin exàmens aquest dijous i que "en tot cas les absències no han de tenir efectes acadèmics per a l'alumnat".
La Secretaria d'Universitats aposta per un "model flexible"
El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va aprovar el 5 de juny de l'any passat dos acords per mantenir els preus pels estudiants en el format '3+2' i evitar la repercussió en el finançament de les universitats. D'aquesta manera, els estudiants de les futures titulacions de tres anys podrien cursar el primer any de màster al mateix preu que un de grau, mentre que el Govern compensaria "eventuals reduccions per crèdits matriculats i preus atribuïbles als canvis d’estructura". En aquest sentit, la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat defensa que l'objectiu és crear "un model flexible en què convisquin graus de 3 i 4 anys amb màsters d’1 i 2 anys".
Tercer dia de vaga a la UAB
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) afrontarà el tercer dia de vaga, coincidint amb la protesta a tot el territori. Els manifestants han tallat aquest dimecres al matí els accessos al campus amb barricades i han interromput durant mitja hora la circulació de trens a les línies S2 i S55 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Els estudiants han demanat al rector de la UAB, Ferran Sancho, que accepti el resultat del referèndum que rebutja el '3+2' i debatre el futur de la universitat amb la comunitat educativa.
La mobilització ha rebut el suport del comitè d'empresa del Personal Docent i Investigador (PDI), un centenar dels quals han signat un manifest per poder participar en la discussió sobre reformes del model universitari. El seguiment en les dues primeres jornades de vaga ha estat desigual segons cada facultat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!