Milers d'estudiants es manifesten pel centre de Barcelona contra el 3+2. ACN
ACN |
Barcelona
03-03-2016 18:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els estudiants universitaris, de secundària i batxillerat s'han manifestat aquest dijous als carrers del centre de Barcelona en contra del model '3+2' a l'ensenyament superior. La mobilització ha començat a la plaça Universitat al migdia i s'ha dividit en dues en arribar a plaça Catalunya. D'una banda, el grup encapçalat pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha baixat les Rambles per donar la volta pel passeig de Colom i Via Laietana. La marxa s'ha aturat davant la Secretaria d'Universitats abans d'arribar a la plaça de Sant Jaume, on s'ha llegit el manifest de la convocatòria i s'ha pintat la consigna 'No al 3+2' al terra. L'altre tram, amb el sindicat Front d'Estudiants al capdavant, ha anat directament per Via Laietana per acabar també davant la Generalitat de Catalunya. Segons la guàrdia urbana, entre ambdues manifestacions hi havia més de 3.000 persones.
Durant gairebé 3 hores, els manifestants han protestat contra l'aplicació del model d'estudis amb graus de tres anys i dos de màster com a especialització. "Volem que els rectorats de les universitats públiques catalanes es posin del costat de les estudiants" en contra del 3+2, ha dit Andrea Terrón, portaveu del SEPC Nacional, el principal convocant de la mobilització. Precisament, la pancarta que ha encapçalat la seva manifestació ha expressat el lema 'Mai més una educació sense nosaltres'.
Tot i que la Secretaria d'Universitats de la Generalitat ha assegurat que els estudiants de les futures titulacions de tres anys podrien cursar el primer de màster al mateix preu que un de grau, des del SEPC apunten que amb el pla Bolonya "ja es van prometre moltes coses que el pas del temps ha donat la raó al moviment estudiantil i no s'han complert", pel que es demana "la paralització total" del decret 3+2, segons Andrea Terrón.
"No m'agrada que no ens tinguin en compte a l'hora d'escollir el futur dels nostres estudis", ha expressat Ingrid Castanyer, una estudiant de màster. "Implementar dos anys de màster i treure'n un de carrera, quan ja es van pujar les taxes en el seu moment, ho trobo una cosa inhumana, no ens ho podem permetre els estudiants", ha afegit.
La majoria dels assistents a la mobilització han estat universitaris, però també hi hagut presència d'estudiants de secundària i batxillerat, que també estaven cridats a vaga. És el cas del Juanma Romero, qui ha reclamat que "el govern se salti la llei no aplicant la LOMCE, ni el 3+2". Una companya seva, Irene Vilchez, considera que el nou model és "una manera d'encarir la universitat" i s'ha mostrat preocupada per les dificultats econòmiques que pot tenir per accedir als estudis superiors quan acabi batxillerat.
La reivindicació també ha comptat amb el suport d'altres organitzacions com la Unió de Sindicats de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC-STEs). El seu portaveu nacional, Ramon Font, considera que els estudiants "no han fet una vaga per quedar-se a casa", sinó per reivindicar "l'equitat" i "la igualtat d'oportunitats del sistema educatiu". "Qui hagi posat exàmens avui, que pensi que no poden tenir efectes acadèmics si els estudiants estan exercint un dret democràtic", ha recordat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!