Investigació

Els Mossos alerten d'un repunt de l'estafa dels segrestos virtuals a Catalunya

En aquests dos primers mesos del 2016 s'han denunciat 10 casos mentre en tot l'any passat se'n van notificar 32

Ficció d'un cas de segrest virtual mitjançant una trucada telefònica on es comunica el rapte d'un fill i es demana un rescat. Mossos d'Esquadra

Ficció d'un cas de segrest virtual mitjançant una trucada telefònica on es comunica el rapte d'un fill i es demana un rescat. Mossos d'Esquadra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos d'Esquadra alerten d'un repunt de l'estafa dels segrestos virtuals a Catalunya. En aquests dos primers mesos del 2016 s'han denunciat 10 casos mentre que en tot l'any passat se'n van notificar 32. "I sabem que hi ha més intents. Però moltes persones ja estan assabentades, reben la trucada i pengen directament. Ni ho denuncien ni ho comuniquen", ha assenyalat a l'ACN l'inspector cap de l'àrea central d'investigació-persones, Jordi Domènech. Un segrest virtual és el rapte simulat d'un familiar –principalment un fill- a fi d'estafar-te la màxima quantitat de diners pagant un rescat. "Si et volen enganyar amb un segrest virtual, fes-los creure que pagaràs i apuntat les dades de l'estafador per fer la denúncia", ha aconsellat Domènech.

Segons l'inspector cap de l'àrea central d'investigació-persones, els següents passos han de ser trucar immediatament al 112 i demanar consell als Mossos d'Esquadra. "El que és bàsic és no proporcionar informació personal de la teva família, especialment noms", ha puntualitzat Domènech. "Amb l'estrès i els nervis utilitzen totes les dades que puguem oferir sense adonar-nos", ha puntualitzat l'inspector en cap dels Mossos d'Esquadra. "Fins i tot per donar credibilitat a l'estafa moltes d'aquestes xarxes utilitzen gravacions de veus de nen suplicant ajuda per fer creure el segrest", ha alertat Domènech, que ha demanat la col·laboració ciutadana per tal de desemmascarar aquestes organitzacions criminals, localitzades principalment en països d'Amèrica del Sud.

"Cal donar una mica de llargues als falsos segrestadors. Dir que els trucaràs en pocs minuts i avisar abans a la policia", ha recomanat l'inspector en cap, que ha recordat que la investigació va permetre desarticular l'any passat una xarxa dedicada als segrestos virtuals ubicada a Xile. "L'any passat es van localitzar els autors en aquest país i es van aturar les trucades", ha recordat Jordi Domènech. "Enguany ja hi hem tornat i, de moment, ja hi ha hagut aquests 10 denúncies. Cal lluitar contra aquesta estafa", ha avisat Domènech.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local