Optometria i Ciències de la Visió

Desenvolupen una lent de contacte que frena la progressió de la miopia fins a un 43%

El resultat del seu ús és entre tres i cinc diòptries menys que si es fa servir una lent normal

La professora de la Facultat d'Òptica de la UPC de Terrassa, Carme Serés, amb la lent de contacte desenvolupada per Jaume Pauné. ACN

La professora de la Facultat d'Òptica de la UPC de Terrassa, Carme Serés, amb la lent de contacte desenvolupada per Jaume Pauné. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El doctor Jaume Prauné, doctorat en Optometria i Ciències de la Visió per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha desenvolupat una nova lent de contacte que frena la progressió de la miopia fins a un 43%. La lent treballa modificant l'enfocament a la perifèria de la retina controlant el desenfocament perifèric i evitant que s'enviï la senyal òptica que fa que l'ull creixi i que, per tant, progressi la miopia. Les lents convencionals treballen modificant el centre de la retina i en canvi les desenvolupades per Pauné modifiquen la imatge tant al centre com als laterals, arribant a tota l'extensió de la retina de manera progressiva. Això fa que l'ull no creixi per aconseguir una imatge correcta i això es tradueix en un fre de la progressió que pot arribar a entre tres i cinc diòptries en el període que es considera habitual de progressió. La lent està especialment indicada per a nens i joves ja que es calcula que és entre els nou i els 30 anys quan es produeix aquesta progressió.

La miopia afecta un 25-30% de la població sense estudis superiors però arriba fins al 45% entre els que sí que els han cursat. Pauné ha apuntat que és molt important aturar la progressió de la miopia en nens i joves, ja que a partir de cinc diòptries creix el risc de patir malalties més importants que podrien acabar en ceguera.

Amb la voluntat de frenar aquesta progressió ha desenvolupat aquesta lent de contacte progressiva i ho ha fet a través de la seva tesi doctoral, dirigida pels professors de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC Jesús Armengol i Lluïsa Quevedo. El disseny de la lent està basat en estudis que han demostrat que malgrat que una persona vegi bé de lluny, en sentit recte i al front, als laterals continua veient imatges però borroses. Aquest efecte és el que fa que la miopia continuï progressant i és contra aquest factor contra el que ataca la seva lent.

Les lents, fetes de material tou, fan que també s'aconsegueixi l'enfoc dels laterals amb la qual cosa es corregeix progressivament tota la visió i s'evita així que l'ull s'allargui per aconseguir una imatge òptima. Aquest creixement de l'ull és el que fa que la miopia progressi, per això si s'atura s'està posant fre al seu avenç.

Pauné ha destacat que una de les grans diferències amb les lents convencionals és que aquestes no són progressives i acostumen a tenir un sistema bifocal a través del qual una zona enfoca de prop i una altra de lluny. En canvi, les seves lents són progressives i proporcionen una sola imatge a l'ull que actua de senyal òptica donant una visió estable. D'altra banda, es tracten de lents personalitzades ja que és necessari saber quina és la forma de l'ull per poder adaptar-les correctament i aconseguir el resultat buscat.

La lent ja ha estat provada en un centenar de pacients que les han utilitzat al llarg de dos anys. L'anàlisi ha mostrat un efecte de fre de fins a un 43% en la progressió de la patologia. Els estudis clínics s'han realitzat a les consultes del Centre Marsden, ubicades al Centre Mèdic Teknon; a la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa de la UPC; al Centre de Desenvolupament, Sensors i Sistemes i al Centre Universitari de la Visió de la UPC; i a la Universidad do Minho (Portugal).

Sistema universal

Pauné ha destacat que una de les grans aportacions de la seva creació és que són unes lents que es poden considerar "universals" ja que són econòmicament viables, molt tolerables i fàcils d'adaptar-se a elles i no requereixen grans desenvolupament tècnics per tal de poder fer-ne ús i seguiment. Les lents, que ja es comercialitzen, tenen un preu de 400 euros anuals, incloent els recanvis mensuals o trimestrals necessaris.

Ell mateix ha desenvolupat unes altres lents, les Ortok, que es col·loquen a la nit i la còrnia respon copiant la forma del motlle que se li ha col·locat i permetent que durant tot el dia següent la visió sigui correcta. El doctor ha alertat però que aquest sistema és més car i menys accessible per a la població.

Pauné ha explicat que es tracta de les primeres lents progressives al món que treballen d'aquesta manera ja que tot i que existeix un treball similar a Hong Kong, aquestes es basen en un sistema bifocal creant dues imatges, mentre que les seves només aborden una imatge.

Especialment indicada per a nens i joves

Les noves lents estan especialment indicades per a nens i joves ja que és en aquesta etapa quan s'acostuma a produir la progressió d'aquesta patologia. La miopia s'inicia cap als nous anys de mitjana i es calcula que el 25% dels nens són miops als 13 anys, arribant al 45% en la població universitària.

Tot i això, ha explicat que el sistema també es pot aplicar en persones de més de 30 anys ja que actualment aquesta progressió de la miopia es manté en aquestes edats. De la mateixa manera seria també útil per a qualsevol persona adulta on la miopia continuï el seu avenç. En aquest sentit, Pauné ha apuntat que, tot i que encara no hi ha estudis perquè es tracta d'una preocupació recent, l'ús de tauletes i mòbil també afectarà en la progressió de la miopia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local