Pediatria

3 de cada 10 infants tenen excés de pes a Catalunya

Salut presenta una guia per famílies i menjadors escolars on recomana que els nens decideixin sobre la quantitat d'aliments que volen menjar

Pla conjunt del secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la coautora de la guia 'Acompanyar els àpats dels infants', Gemma Salvador. ACN

Pla conjunt del secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la coautora de la guia 'Acompanyar els àpats dels infants', Gemma Salvador. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un 30,4% dels nens i nenes de 6 a 12 anys tenen excés de pes a Catalunya, segons dades del 2014 recollides pel Departament de Salut. D'aquests, un 18,7% té sobrepès i un 11'7%, obesitat. "Els adults induïm a que els infants mengin més del que marquen els seus senyals d'autoregulació innats de gana i sacietat. El nostre problema no és el baix pes, sinó l'excés de pes en una part molt important de la població infantil", ha senyalat Gemma Salvador, coautora de la guia 'Acompanyar els àpats dels infants' dirigida a famílies i menjadors escolars, que ha presentat aquest dilluns l'Agència de Salut Pública. Precisament, el document recomana que els nens decideixin sobre la quantitat d'aliments que volen menjar.

"La pressió sobre els infants perquè mengin pot produir una major resistència a menjar, aversions a certs aliments, alteracions en el mecanisme de gana i sacietat, i potser altres conductes alimentàries poc o gens saludables que poden persistir en l'edat adulta", ha avisat Salvador. En la mateixa línia, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha destacat que si no es baixa la xifra d'excés de pes a Catalunya, "la generació que ara està als menjadors escolars, possiblement tindrà uns nivells de salut pitjors que els dels seus pares".

La guia 'Acompanya els àpats dels infants' proposa que "la responsabilitat" dels adults en l'alimentació infantil es centri en decidir "què s'ofereix, on es menja i en quin moment" i promoure que els nens i nenes "participin de la decisió sobre la quantitat", el que alhora motivaria "la responsabilitat sobre la seva alimentació, implicant-los", segons Gemma Salvador. A més, adoptar aquesta dinàmica podria "evitar el malbaratament alimentari", ja que "allò que ha quedat el plat sempre és un rebuig".

Per aquest motiu, tan en menjadors com en l'àmbit familiar, l'ASPCAT aconsella servir poca quantitat de cada plat i donar la opció a repetir. En aquest cas, és preferible "donar volum" als primers plats de verdures i llegums, o els postres de fruita fresca, tal com ha apuntat Salvador. D'aquesta manera, s'evitaria una aportació excessiva de carn o greixos, més presents en segons plats.

Pel que fa al rebuig a cert tipus de menjar, s'ha d'entendre "com a normal" i plantejar-ho "com un procés d'aprenentatge", amb una "pluja fina d'informacions", segons ha indicat la coautora de la guia. Sobre aquest aspecte, Laia Asso, membre de la Societat Catalana de Pediatria, ha remarcat que "per a que un nou aliment sigui acceptat fan falta diversos oferiments, de vegades fins a 15". Gemma Salvador ha afegit que també s'ha de fer participar els infants "en l'elecció d'aliments saludables, en la mesura del possible".

'Acompanyar els àpats dels infants' és una iniciativa emmarcada en el Programa de Revisió de Menús Escolars, iniciat el 2006 dins el Pla estratègic per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable, en conveni amb el Departament d'Ensenyament. Amb la guia, s'enfoca "el procés de l'alimentació en els menjadors escolars i l'entorn familiar des d'un punt de vista més social, antropològic", incorporant aspectes de "socialització, educació, disciplina i obertura a novetats", ha senyalat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

"Totes les sol·licituds que compleixen els requisits" tenen beques menjador

A la presentació de la guia hi ha assistit el director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Ensenyament, Jordi Miró, que ha estat preguntat per les denúncies de dèficit de beques menjador fetes per entitats com la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC). Miró ha respost que li agradaria "poder discutir" les xifres aportades per les organitzacions i ha sentenciat que "totes les sol·licituds que compleixen els requisits tenen accés a l'ajut del 50%, o bé del 100%".

Igualment, ha reiterat que la voluntat del Departament és "mantenir oberta la partida" destinada a beques menjador i ha recordat que aquesta setmana es celebrarà al Parlament "un ple monogràfic per l'emergència social i la pobresa", on es podran "contrastar" les dades aportades per entitats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local