secundària

Ensenyament contractarà 700 nous professors per a educació secundària i postobligatòria

Meritxell Ruiz assegura que la jornada intensiva no és generalitzable a tot Catalunya

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz. ACN

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha anunciat aquest divendres que es faran com a mínim de 700 noves contractacions de professorat de cara al curs vinent per a grups d'educació secundària i postobligatòria. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha justificat la mesura pel “creixement del sistema”, que registra un pic en el nombre d'alumnes a ESO. A més, ha precisat que “amb aquests pressupostos” el Departament no es pot plantejar un augment de sou als docents. D'altra banda, ha manifestat que la jornada intensiva "no és generalitzable a tot Catalunya". En aquest sentit, Ruiz ha explicat que s’han establert “uns criteris molt específics” atenent les particularitats demogràfiques i geogràfiques de cada escola i s’ha posat com a condició un 80% d’acord amb les famílies dels centres, els ajuntaments i la comunitat educativa.

En qualsevol cas, ha vinculat l’aplicació de la jornada contínua a una "racionalització" dels horaris de feina per una millor conciliació familiar. Pel proper curs s'han incorporat 18 centres més al pla pilot, arribant a un total 25, fins al curs 2018-2019. Precisament, algunes escoles que han demanat participar-hi no s'hi han pogut acollir.

Sobre les contractacions de professorat, Ruiz ha precisat que es definirà el nombre concret en funció de les matriculacions. La consellera s'ha reafirmat en la voluntat a llarg termini d'assolir una inversió en ensenyament equivalent al 6% del PIB i ha assegurat que Oriol Junqueras, conseller d'Economia i Hisenda, "és conscient" de les necessitats d'Ensenyament.

Pel que fa a la reducció de grups de P3, la titular d'ensenyament ha estimat que la reducció de 6.300 places en aquesta edat afectaria 790 grups, pel que s'ha buscat tancar "aquells casos que el fet de no fer res pugui acabar tancant una escola o estigmatitzant-la". Ruiz ha exposat que d'aquesta manera, no s'ha tancat un grup de P3 que fos l'únic d'un centre, sinó que s'ha passat de tres a dues línies o de dues a una.

En ser preguntada per l'arribada de refugiats, Ruiz ha afirmat que el Departament, en la mesura del possible, intentarà agrupar les famílies que arribin a les mateixes escoles i ha expressat que s'hauran de tornar a activar "els mecanismes" que van servir per acollir la immigració dels anys 90.

Ruiz també s'ha referit al protocol d'actuació per abusos sexuals a l'escola, arrel dels casos als Maristes, i ha reiterat que Ensenyament l'està revisant posant el focus en la prevenció. La consellera ha especificat que cal incidir en "l'educació emocional" per a que els infants sàpiguen "què no han d'acceptar" i fer una formació del professorat per millorar la detecció.

Després que el Parlament no aprovés una proposició de llei que contemplava la retirada del concert a escoles que segreguen per sexe, Meritxell Ruiz, ha apuntat que "els concerts hi són" i s'hauran de mantenir fins al final del conveni. Tot i això, la consellera ha proposat obrir "un debat pedagògic" que s'emmarcaria en un procés de legislació pròpia a nivell en ensenyament.

En aquesta nova llei d'educació, Ruiz contemplaria una reforma de "l'arquitectura del sistema" per definir quan s'acaba l'ensenyament obligatori o el canvi d'etapa als 12 o als 14 anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local