Prou Racisme!

Barcelona clama contra el racisme i se solidaritza amb els refugiats

Unes 4.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, participen en un marxa reivindicativa hores abans que entri en vigor l'acord de deportació signat entre la UE i Turquia

Ahmed Galai, Premi Nobel de la Pau 2015 al capdavant de la Lliga Tunisiana pels Drets Humans, ha estat una de les personalitats que ha encapçalat la m

Ahmed Galai, Premi Nobel de la Pau 2015 al capdavant de la Lliga Tunisiana pels Drets Humans, ha estat una de les personalitats que ha encapçalat la m

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb el lema 'Prou Racisme!' unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat a Barcelona en una manifestació que s'emmarca en el Dia Internacional per a l'Eliminació de la discriminació racial, que es commemora el 21 de març. El context és ben significatiu enguany per la greu crisi dels refugiats que intenten arribar a Europa fugint de la guerra i la fam i perquè, en unes hores, entrarà en vigor l'acord entre la UE i Turquia amb el qual es deportaran a aquest país totes les persones en situació irregular que siguin interceptades a les illes greuges. La manifestació està convocada per Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), plataforma formada per 400 entitats, i compta amb el suport de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), SOS Racisme i Stop Mare Mortum. La marxa, que a Barcelona ha sortit de l'Estació de França i ha arribat a la platja de la Barceloneta, s'ha fet també una quarantena de ciutats més al món, com Madrid, Londres, Sidney, Viena, Amsterdam, Beirut o Lesbos.

De fet, Unitat contra el Feixisme i el Racisme portava sis mesos preparant la mobilització, però els fets de les darreres setmanes, amb milers de refugiats atrapats a Idomeni, el tancament de fronteres als Balcans i l'acord de deportació entre UE i Turquia han omplert de contingut, i també d'indignació, la convocatòria d'aquest dissabte. Una convocatòria transversal que també volia expressar el rebuig cap a la "Islamofòbia", contra l'avenç de l'extrema dreta arreu d'Europa i contra la discriminació del col·lectiu lesbià, gai, transsexual, bisexual i intersexual (LGTBI).

"Sortim al carrer per dir prou, i per dir, que nosaltres acollim", ha assenyalat Toni Borrell d'Stop Mare Mortum. "Ens fa vergonya", ha afegit en relació a les polítiques dels 28 membres de la Unió Europea que han impulsat i permès l'acord amb Turquia. Un país que segons Estel·la Pareja, de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), no garanteix drets bàsics i que sovint s'ha vist qüestionat des del punt de vista democràtic. Per a Pareja, l'acord que entra en vigor aquesta mitjanit "suposa un retrocés inacceptable en el dret d'asil". "Prou d'aquest racisme institucional!", ha exclamat Pareja.

La pancarta de la capçalera de la marxa ha comptat com a convidat de luxe amb un Premi Nobel de la Pau, Ahmed Gali, president de la Lliga Tunisiana pels drets humans, entitat que va obtenir al 2015 el prestigiós guardó. Però també s'han vist molts representants institucionals i dels partits polítics. Des de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fins a la portaveu de Govern i consellera de presidència, Neus Munté, el responsable de la Conselleria d'Afers i Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva o el Secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania; .

També diputats com . Jordi Turull (Junts pel Sí), la nova coordinadora nacional d'Iniciativa, Marta Ribas, Joan Josep Nuet (EUiA) o el cap del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Ravell. Del PSC han assistit l'eurodiputat del PSC Javi López, que ha vingut acompanyat del cap del grup municipal socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. També des del consistori barceloní han assitit Alfred Bosch (ERC), o el regidor i número 3 de BComú, Jaume Assens. També ha assistit el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Un recorregut ple de simbolisme

El recorregut de la manifestació, que ha sortit de l'Estació de França i ha acabat al passeig Marítim després de creuar la Barceloneta, estava ple de punts simbòlics on els organitzadors han volgut llançar diversos missatges. El punt de sortida no ha estat casualitat. De fet, va ser la destinació de molts immigrants que, procedents de diferents indrets de la geografia espanyola, van viatjar en trens com el 'Sevillano' a Catalunya a la dècada dels 50 i 60 per tal de buscar un futur millor. A tocar hi ha la que havia estat seu de l'Oficina d'Estrangeria de la delegació del govern espanyol de Catalunya, al número 2 de l'avinguda Marquès de l'Argentera i que està clausurat des de fa vuit anys.

En un tram de la marxa, quan ha arribat al cor de la Barceloneta, els manifestants han estat rebuts per el 'rumbero' Peret Reyes, gitano del carrer de la Cera, en una clara al·lusió a la riquesa que aporta la diversitat. Un toc musical que també s'ha viscut al punt final de la manifestació, ja a la platja, on ha actuat un quartet de Gospel 'a capella'. De decorat de fons, el mar Mediterrani, on han perdut la vida més de 35.000 des de principis d'aquest segle i on ja han mort més de 400 persones en el que portem d'any. La protesta ha reunit 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i no s'ha registrat cap incident rellevant. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local