Un any de l'incident

L'associació de víctimes de Germanwings reclama que es canviï un sistema que va fallar "amb brutalitat"

Les famílies volen que l'acte de record a les víctimes mortals, entre elles, un veí d'Olivella, sigui també d'agraïment a totes les persones que els van fer costat

Pla mig de la presidenta de l'Associació d'afectats del vol GWI9525, Silvia Chaves, en una entrevista. ACN

Pla mig de la presidenta de l'Associació d'afectats del vol GWI9525, Silvia Chaves, en una entrevista. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Familiars de les víctimes de Germanwings demanen als governs i a la societat que els continuïn acompanyant en la lluita per canviar un sistema que va fallar "amb brutalitat". A les portes del 24 de març, quan farà un any que el copilot Andreas Lubitz va estavellar als Alps l'avió que cobria el viatge de Barcelona a Düsseldorf, la presidenta de l'Associació d'afectats del vol GWI9525, Silvia Chaves, assegura que aniran "a Brussel·les, a l'OMS i on calgui" perquè "no es repeteixi mai més un sinistre que es podria haver evitat". També volen que es depurin totes les responsabilitats i, en aquesta recerca del que va passar, el fiscal francès Brice Robin els ha assossegat des de la dignitat. entre les víctimes va morir un veí d'Olivella, de 40 anys, que residia amb la seva parella a la urbanització de Mas Mestres, era d'origen danès i viatjava a Alemanya per motius de feina. 

"Estem convençuts que ell traurà tota la veritat", afirma Chaves. L'associació espera que l'acte de record als familiars d'aquest dimecres a l'aeroport de Barcelona-El Prat sigui també d'"agraïment" a totes aquelles persones que els van fer costat en els pitjors moments.
Les famílies demanen a les institucions catalanes i estatals que els ajudin a arribar als organismes internacionals per aconseguir canvis legislatius -en el sistema de comunicació de baixes, en els controls psicològics, entre altres- per evitar que es repeteixi una tragèdia com la de Germanwings. "Per a les famílies i crec, també, per al món, és molt difícil entendre com va poder passar", assenyala Chaves en una entrevista a l'ACN.

L'associació d'Afectats del vol GWI9525 considera que el sinistre va posar al descobert unes falles que afecten el conjunt de la societat. "Pot ser un copilot d'avió, un conductor de tren, un mestre d'escola", adverteix la presidenta d'aquesta associació que agrupa 46 famílies afectades pel sinistre de Germanwings. "La sensació que es duu pitjor és que es podria haver evitat i no volem que ningú torni a passar pel que ens ha tocat", afirma Chaves, que destaca: "Pensem que si anem de la mà de l'estat el camí serà més ràpid".

Chaves també insta la societat a prendre "consciència" que "s'ha de canviar el sistema tal com està muntat" i insisteix que "la seguretat pública està en joc". "Encara queda molta feina a fer", diu Chaves, lluny del desànim: "Tenim claríssim que lluitarem per aconseguir aquests canvis". I afegeix: "Tenim pocs recursos però un equip humà molt potent".

Les demandes de l'associació van més enllà de revisar el secret mèdic i exigeixen mecanismes eficaços d'avaluació psicològica, en l'emissió de les comunicacions mèdiques i de baixa o que les empreses tinguin un control real dels treballadors. Chaves fa una crida al conjunt de les institucions i de la societat a donar suport a l'associació. També a les empreses de les víctimes que viatjaven a Alemanya per feina. "Hi anaven per aconseguir els seus projectes i carregats de somnis", expressa Chaves.

L'Oficina d'Investigacions i Anàlisis per a la Seguretat de l'Aviació Civil a França (BEA) va ratificar en el seu informe final presentat fa encara no dues setmanes, el 13 de març, que Lubitz patia una depressió severa. "Hi ha aspectes terribles", afirma Chaves sobre aquest informe, que recorda amb especial dolor quan el document apunta que "els controls psicològics no són rentables". La presidenta de l'associació es pregunta com una persona amb un historial clínic tan greu com el d'Andreas Lubitz podia estar pilotant un avió. Subratlla que tenia tres baixes de metges diferents i que un psiquiatre li havia dit, deu dies abans del sinistre, que ingressés en una clínica per rebre tractament. "Va fallar el sistema de comunicació entre els metges, les empreses i l'estat", sentencia. Chaves lamenta que a l'informe es parli d''accident', quan, recorda, el sinistre va ser provocat, i que no vagi més enllà de les recomanacions. "L'informe va aportar molta llum en aspectes que ja esperàvem", resumeix.

La confiança en el fiscal Robin

"Creiem que encara queden responsabilitats per depurar i informacions per conèixer i en aquest sentit confiem en la justícia francesa i, sobretot, en el fiscal Robin perquè des del començament va ser molt transparent amb les famílies i ens ha demostrat que li preocupa el que va passar", assenyala Chaves. La depuració de responsabilitats és l'altra gran batalla de l'associació i la investigació judicial, paral·lela a la de la BEA, continua en curs.

El fiscal de Marsella els ha mantingut informats contínuament i li reconeixen especialment que el dijous 26 de març expliqués primer a les famílies que el copilot es va tancar a la cabina amb "la voluntat de destruir l'avió". També quan el juny els va citar a París per exposar-los com avançaven les investigacions. Aleshores va transcendir que Lubitz havia visitat fins a 41 metges en cinc anys. L'associació agraeix d'una manera molt especial aquesta "participació" i "respecte" de l'Estat francès però puntualitza que també s'han sentit ben tractats per les institucions catalanes i estatals.

Els actes de record i d'agraïment

Els familiars no oblidaran mai les persones que van perdre la vida en el vol 9525 de Germanwings però també esperen que la societat "els tingui presents". Amb l'ànim del record i de l'homenatge han organitzat aquest dimecres l'acte a la Terminal 2 de l'Aeroport del Prat. També volen donar les gràcies a totes les persones que van estar a prop seu. A la Creu Roja, psicòlegs, treballadors socials. "Quan ha passat un any t'adones realment de tota la gent que teníem al costat, però en aquell moment no ets capaç de visualitzar-los", diu Chaves. D'altra banda, agraeixen l'acompanyament que van rebre des del primer moment de l'Associació d'afectats per l'accident de Spanair. Chaves precisa que, tot i que les dues entitats tenen un fet que les uneix, la "situació és diferent, perquè ells parteixen d'un accident". Les lluites de les associacions, afirma, són "complementàries".

Bona part dels assistents de l'acte d'aquest dimecres viatjaran després a França, on tindrà lloc un acte interreligiós i compartiran un sopar. El dia 24 aniran a Le Vernet, la localitat més propera on va estavellar-se l'avió i que es va abocar a donar suport a les famílies. Tot i que a l'octubre passat es va obrir l'accés al lloc on va caure l'Airbus A320, està previst que la Gendarmerie no permeti arribar fins al coll de Mariaud aquest dijous per la gran afluència de familiars que s'hi espera. Alguns es quedaran uns dies més per accedir-hi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local