Consorci Sanitari del Garraf

Els hospitals del Garraf ja són centres extractors de còrnies i donants de teixits

Un estudi de potencialitat confirma que poden arribar a tenir 81 donants potencials de còrnia i 49 de teixits en un any

Una treballadora prepara una còrnia al banc de teixits que l'Hospital Clínic de Barcelona té a Sant Boi de Llobregat. ACN

Una treballadora prepara una còrnia al banc de teixits que l'Hospital Clínic de Barcelona té a Sant Boi de Llobregat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consorci Sanitari del Garraf (CSG) ha estat autoritzat per l’Organització Catalana de Transplantaments (OCATT) per realitzar extraccions de còrnies i donació de teixits. Aquest fet certifica que totes les persones que morin a l’Hospital Sant Antoni Abat o a l’Hospital Residència Sant Camil tindran dret a ser donants de diversos tipus de teixits: còrnia, os, pell, vàlvules cardíaques, tendons i artèries. A més, les dones que donin a llum al Consorci podran donar membrana amniòtica.

El CSG ha realitzat un estudi de potencialitat que confirma que en un any pot arribar a tenir 81 potencials donants de còrnia, dels quals 49 seran potencials donants de teixits. Això significa que gràcies a aquestes donacions es podrà millorar la qualitat de vida de moltes persones, ja que cal subratllar que per cada donant de teixits es pot arribar a salvar o millorar la vida de més de 100 persones.

Com funciona la donació de teixits al CSG?

Quan algú es mor al CSG, el primer pas que es realitza és la revisió de la seva història clínica, amb l’objectiu de comprovar si el pacient és un potencial donant. Un cop s’ha fet aquesta comprovació s’avisa a la Unitat de Donació de Teixits del CSG. Els membres d’aquesta unitat faran una entrevista als familiars, que seran els encarregats de donar el consentiment definitiu perquè els especialistes puguin realitzar l’extracció dels teixits.

Segons la Sra. Mª José Rasero, Supervisora i membre de la Unitat de Donació de Teixits del CSG,  “Hi ha alguns criteris d’exclusió, però qualsevol persona té dret a ser donant si així ho desitja. Tot i això, moltes vegades pensem que tenint un carnet de donant ja està tot fet, però la realitat és molt diferent. Quan algú decideix ser donant, el més important és que informi a la seva família i el seu entorn, ja que seran ells qui hauran de donar el consentiment definitiu per realitzar l’extracció. Hem de pensar que actualment hi ha un 20% de negatives per part dels familiars. Encara hi ha molts tabús a l’hora de tractar aquest tema”.

Segons la Dra. Lídia Fuentes, Cap de Servei d’Urgències i membre de la Unitat de Donació de Teixits del CSG, “Estem molt acostumats a sentir parlar de la donació d’òrgans, i ens sorprèn sentir parlar sobre la donació de teixits. Però la realitat és que la donació de teixits pot ajudar a millorar molt la qualitat de vida de les persones receptores. Per posar un exemple, si algú pateix una cremada a l’ull, la donació d’una còrnia o de membrana amniòtica,  pot arribar a fer que aquesta persona recuperi la visió”.

Xifres de la donació de teixits a Catalunya

L’any 2015 a Catalunya va haver 929 donants de teixits al Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya: 908 donacions de còrnies, 236 d’os, 149 de tendons, 169 de pell, 108 d’artèries, 153 de vàlvules cardíaques, 108 de segments vasculars, i 44 de membrana amniòtica. La totalitat d’aquests teixits ha pogut ajudar a millorar la qualitat de vida d’aproximadament 10.000 persones a Catalunya.

El Consorci Sanitari del Garraf comptarà amb la professionalitat i dedicació de l’equip interdisciplinar que forma part la Unitat de Donació del CSG, el Banc de Sang i Teixits i l’OCATT per portar endavant aquest projecte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local