Investigació Biomèdica

Un fàrmac per tractar un tipus de càncer podria servir per apaivagar malformacions venoses

Una de cada 5.000 persones neix amb aquesta dolència i fins ara no hi ha cap cura del tot efectiva

Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. EIX

Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un fàrmac actualment en assaigs clínics en pacients amb càncer també podria ser utilitzat per tractar una malaltia dolorosa i sovint incurable causada per un creixement excessiu dels vasos sanguinis dins la pell. La descoberta s’ha fet per accident i ara se segueix investigant per aprofundir-hi. Tot plegat es posa de manifest en una investigació duta a terme per diversos centres oncològics en la qual ha participat l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell). Els resultats han estat publicats en dos articles independents, però complementaris, a la revista ‘Science Translational Medicine’.

Els investigadors van modificar ratolins genèticament per introduir-los una mutació al gen PIK3CA, relacionat amb el càncer, i els animals van desenvolupar, de forma inesperada, malformacions venoses (MVs). Aquestes malformacions es caracteritzen per la presència de vasos sanguinis dilatats i deformes i poden aparèixer sota la pell. Habitualment causen dolor i desfiguració i donen lloc a diversos problemes de salut. Una de cada 5.000 persones neix amb MVs i no hi ha, fins ara, cap cura totalment efectiva.

Després d’aquesta troballa, els equips de recerca van analitzar genèticament mostres de MVs de 13 nens que participen en estudis de genètica de la pell a l’UCL Institute of Child Health i de 32 pacients de l’MSK i de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Es va descobrir que prop d'una quarta part dels pacients tenia el mateix tipus de mutació al gen PIK3CA que la que dissenyada per als ratolins de l'estudi. En conseqüència, els investigadors van provar diferents fàrmacs als animals per identificar un tractament eficaç contra la malaltia.

Es van provar medicines que inhibeixen directament el gen PIK3CA, desenvolupades, en un principi, per tractar el càncer. El fàrmacs van funcionar bé i van reduir “significativament” la mida de les malformacions, també quan es van aplicar de forma tòpica amb crema, segons ha explicat la primera autora de l’estudi, la doctora Sandra Castillo, de l’UCL Cancer Institute de Londres.

Els investigadors observen que els inhibidors del gen relacionat amb el càncer poden tenir efectes secundaris, per la qual cosa opinen que una crema tòpica podria proporcionar un tractament més específic per a les MVs. Amb tot es destaca que cal continuar investigant abans que aquest enfocament pugui ser testat en pacients.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local