Universitats

La UPF, la UAB, la UPC i la UB encapçalen els U-Ranking de les universitats espanyoles

La classificació té en compte les diferents dimensions dels centres i valora la docència l'R+D

La UPF està al capdavant del rànquing general, amb un índex d'1,6, per davant de la UAB i la UPC. UPF

La UPF està al capdavant del rànquing general, amb un índex d'1,6, per davant de la UAB i la UPC. UPF

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les quatre universitats públiques de Barcelona, la UPF, la UAB, la UPC i la UB, encapçalen la majoria de classificacions dels U-Ranking de les 61 universitats espanyoles analitzades en els àmbits de la docència, la investigació i la innovació i desenvolupament tecnològic per part de la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE). Així, les quatre universitats estan entre les deu primeres en la classificació general que corregeix els efectes de les dimensions de cada universitat per fer-les comparables entre elles.

La UPF està al capdavant del rànquing general, amb un índex d'1,6, per davant de la UAB i la UPC, amb índex d'1,4 que ocupen el segon lloc empatades amb la Politècnica de València. La UB té un índex d'1,3, i ocupa el tercer lloc amb altres centres. La URV i la URL obtenen un índex d'1,2, seguides de la UdL i la UIC, amb 1,1, la UdG, amb 1, i la UOC amb 0,7.

Si es té en compte el volum i les dimensions de la universitat, la primera universitat espanyola és la Complutense, de Madrid, amb un índex de 4,5, seguida de la UB, amb un índex de 4. La UAB i la UPC estan entre les deu primeres amb índexs de 2,9 i 2,7, respectivament, i la UPF té un índex d'1,1 i ocupa el 20è lloc. De les 15 universitats espanyoles que lideren els dos rànquings, quatre són les públiques de Barcelona.

Els U-Ranking també comparen les universitats espanyoles en el marc del reconegut rànquing de Xangai. De les deu universitats espanyoles entre les 500 primeres de Xangai i que alhora encapçalen les dues principals classificacions d'U-Ranking, tres són catalanes: la UPC, la UB i la UAB. Cal tenir en compte que el rànquing de Xangai no diferencia per dimensions de les universitats, cosa que perjudica la UPF, que també surt perjudicada en l'U-Ranking Volum. De fet, de les 11 universitats espanyoles que lideren dos dels tres rànquings, n'hi ha dues de catalanes: la UPF i la URV.

Si es fa un rànquing per la qualitat de la docència, la UPF i la Universitat de Navarra encapçalen la llista amb un índex d'1,4. La URL és la tercera amb 1,3 i la UPC és cinquena amb 1,2.

Si es prioritza el pes de la investigació en l'elaboració del rànquing, la UAB és la primera de l'estat amb un índex d'1,9, la UPF és segona amb 1,7 d'índex, la UB és quarta amb 1,5 i la UPC és sisena amb 1,4 d'índex.

Finalment, el rànquing per innovació i desenvolupament tecnològic està encapçalat per les tres grans universitats politècniques de l'estat, més orientades per la seva naturalesa cap a la transferència de coneixement al sistema productiu, liderades per la UPC, amb un índex de 3,5, seguida de la de València i la de Madrid, amb índexs de 3,1 i 2,8 respectivament. Just darrere ja ve la primera universitat no especialitzada, que és la UPF, amb un índex de 2,7. Més avall hi ha la UAB i la URV, amb 1,8 d'índex, i la URL amb 1,7 en dotzena posició.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local