Formació postobligatòria

La fira de la Zona E ajuda els estudiants a saber "què puc estudiar" després de l'ESO

A la plaça de Soler i Carbonell s'ha col·locat un punt d'informació amb orientadors acadèmics que donen eines als adolescents a l'hora de triar un ensenyament

L'esdeveniment també vol transmetre la importància que les persones se segueixin formant

La fira de la Zona E ajuda els estudiants a saber

La fira de la Zona E ajuda els estudiants a saber "què puc estudiar" després de l'ESO. Meritxell Bayarri

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

DOSSIER EDUCACIÓ

Què faré l'any que ve? Aquesta és una pregunta que es fan molts adolescents de la comarca del Garraf. Tenen entre 15 i 16 anys, acaben l'educació secundària obligatòria i des de casa o des de l'escola se'ls pregunta què els agradaria ser de grans. Alguns no saben quins estudis triar, altres voldrien fer més d'un curs a la vegada. La qüestió és que cap a mitjans de maig (el Departament d'Ensenyament encara no ha posat les dates) comencen les preinscripcions dels estudis postobligatoris i els estudiants han de començar a decidir quin cicle formatiu voldran fer o quin tipus de batxillerat hauran de cursar per fer una carrera o una altra.

Fires com la Zona E de Vilanova i la Geltrú posen a l'abast tots els centres educatius de formació postobligatòria que hi ha al territori perquè els adolescents s'informin de primera mà què ofereix cada escola o institut. La plaça de Soler i Carbonell és l'escenari d'aquesta fira que compta amb 28 estands. Els estudiants poden anar directament a cada carpa a preguntar pels estudis que els interessen o es poden dirigir al punt d'informació, on els atén un equip d'orientadors acadèmics de l'Oficina Jove i el Servei Educatiu del Garraf, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. "El que més els preocupa és el no saber, el fet que hagin d'escollir obligatòriament un camí i no trobar-lo", comenta l'orientadora Laura Bricollé, i afegeix que el més important és no angoixar-se.

Com em decideixo?

A l'hora d'escollir un ensenyament postobligatori hi ha adolescents que ho tenen molt clar i altres que no tant. En aquest sentit, Bricollé recomana que la decisió surti del mateix jove perquè llavors "és més seva" i l'estudi que escullen l'aprofiten més que si li han imposat des de fora. "L'adolescent s'ha de sentir ajudat i acompanyat per la família i l'escola però en cap cas pressionat", explica aquesta orientadora de la Diputació. A més, comenta que cada estudiant té el seu ritme a l'hora d'escollir el seu camí. Algunes variables que es podrien tenir en compte són les competències i les habilitats de cada adolescent, la seva manera de ser i també els seus interessos personals. Bricollé explica que l'objectiu és trobar aquell estudi que sigui més adequat per a ells i que els pugui agradar més.

La formació, un competència molt important

En un món canviant com el d'avui dia en què es creen noves professions i les feines evolucionen, la formació és molt important. Persones de totes les edats han d'estar al dia de les noves tendències i fer contínuament cursos per millorar les seves competències. Aquest apartat també s'ha contemplat a la fira de la Zona E i és per això que en la seva 6a edició també es poden trobar estudis diferents dels de batxillerat o cicles formatius. L'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET) per exemple, ha posat un estand des d'on difon cursos que permeten que les persones en situació d'atur tinguin més possibilitats de trobar feina. S'hi ofereixen formacions de tot tipus dirigides a persones amb diferents nivells d'estudis, des de l'ESO fins a la universitat.

Per altra part, joves que han acabat l'etapa de l'ESO i no han obtingut el graduat també tenen  sortides, com els Programes de Formació i Inserció (PFI) ubicats a l'IMET. Es tracta de cursos que duren un any i que combinen la formació professionalitzadora i la formació acadèmica. "Des de la formació reforcem les àrees acadèmiques com pot ser el català o les matemàtiques i a més, ensenyem un ofici", explica Elisabet Castells, tutora de PFI. L'objectiu és que l'alumne segueixi estudiant amb aquest curs i després faci la prova d'accés a un cicle de grau mitjà.

El 14 i 15 d'abril Vilanova i la Geltrú acull la fira d'Ensenyament Postobligatori Zona E, organitzada per la Regidoria d'Educació. Tots els centres educatius de la comarca del Garraf que ofereixen aquest tipus d'estudis hi han estat presents i a més han vingut instituts d'altres municipis com l'institut La Talaia de Segur de Calafell, que enguany ha estrenat un cicle formatiu de Jardineria i Floristeria. "La qüestió positiva de la Fira és donar aquesta idea que no hi ha una sola possibilitat, ni dues, sinó que hi ha moltes. A la comarca en acabar l'ESO tenim els diferents batxillerats i els cicles formatius, que cada any anem enriquint", ha afirmat el regidor d'Educació i Ocupació, Joan Martorell.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local