Detall d'una pistola elèctrica apuntant un objectiu. ACN
ACN |
Barcelona
17-04-2016 10:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les policies locals coincideixen en la necessitat de buscar un tipus d'armament "intermedi" entre la defensa de ferro i el tret de bala, per tal afrontar situacions en les que calgui reduir individus que estan fora de si. Des de fa uns anys alguns municipis han trobat aquesta alternativa en la pistola elèctrica, les anomenades 'taser' –es una de les principals marques que en comercialitza. La posició, però, no és unànime i entre els professionals també hi ha qui la considera una eina "desproporcionada" i insta a buscar solucions menys lesives. En ple debat al Parlament sobre la idoneïtat d'aquest armament, l'ACN ha parlat amb alguns responsables policials municipals que expliquen els pros i contres d'una arma no exempta de polèmica.
"No és una arma letal i quan l'hem utilitzat hem minimitzat els danys". "El risc que suposa és desproporcionat respecte als resultats que s'obtenen". "De totes les que tenim, és l'arma amb més garanties". "Estem a l'espera que s'aprovi una nova normativa per adaptar-nos, però la idea és posar-la en servei".
Totes són afirmacions de responsables de diferents policies locals, que demostren que el consens per a una introducció global de la pistola elèctrica en el sistema de seguretat pública a Catalunya és del tot inexistent. Ara el Parlament ha posat l'assumpte a debat, però entre els professionals les diferències ja són un fet.
Entre els partidaris i detractors, a més, no hi ha més diferència que l'opinió personal de cadascun dels professional. Ni la dimensió dels municipis, ni el nivell de seguretat municipal i tampoc el color polític de cada ajuntament serveixen per intentar trobar un patró. Alcaldes i regidors d'un o altre partit estan tan d'acord o tan en desacord com casos hi ha.
La zona del Maresme i el Vallès és on més èxit ha tingut la introducció d'aquest armament amb resultats diversos. A Premià de Mar fa anys que tenen una 'taser', però des del primer dia està tancada sota clau: "Cal madurar el debat sobre el seu ús. D'entrada sembla que no pot causar la mort, però l'efectivitat absoluta tampoc s'ha demostrat", afirma el seu alcalde, Miquel Buch.
Una opinió diferent és la del seu homòleg a Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora: "Està be que posem en dubte l'ús d'una arma, però la porra flexible pot ser més perillosa en segons quins moments". L'alcalde en defensa l'ús però sí demana una regulació de caràcter general per evitar que siguin els ajuntaments els que hagin de decidir pel seu compte.
En aquest municipi la pistola elèctrica s'ha fet servir dues vegades: per reduir una persona amb discapacitat psíquica que amenaçava els seus pares amb un ganivet i en una baralla de parella. Jaume Cortés, un dels caporals que va intervenir, recorda que eren "situacions molt difícils" en les que "el 061 ens va agrair l'actuació perquè es van minimitzar els danys".
La teoria, però, la rebat des de Cabrils el cap de la Policia Local i expert en matèria de Drets Humans en l'àmbit policial, Daniel Sanabria: "És necessari buscar una eina intermèdia però qualsevol altra seria més adequada. No pot ser vàlid reduir una persona amb una descàrrega elèctrica pels efectes que pot produir al cor o al sistema nerviós".
Per Sanabria, l'ús de la pistola elèctrica incompleix, en qualsevol situació, el criteri de proporcionalitat i apunta a altres solucions que d'entrada poden semblar descabellades però que, assegura, han demostrat la seva eficàcia en altres països. "Als Estats Units fan servir unes pistoles que disparen xarxes que immobilitzen la persona de manera menys lesiva".
En mig d'aquest debat també hi ha municipis que, tot i les peticions per deixar en suspens l'ús d'aquest armament, han decidit incorporar recentment pistoles elèctriques al seu armer. És el cas de Llinars del Vallès o Arenys de Mar, que encara no poden explicar cap cas real, però sí reconeixen que s'han trobat amb situacions on haguessin agraït poder-ne disposar.
L'inspector en cap de Llinars del Vallès, Amado Farreras, diu que hi ha situacions on "l'ús de la defensa queda curt i l'arma de foc és desproporcionada". Ara han comprat quatre 'taser' –és el municipi que més en té–, però de moment no han entrat en servei a l'espera del que es resolgui al Parlament. Tot i això, la defensen per les garanties que dóna a ciutadans i agents.
Aquest tipus d'armes registren tota la seva activitat en un xip que en cas de succés es posa a disposició del jutge i en alguns models, fins i tot, estan dotades d'un sistema de gravació de vídeo i àudio que s'activa automàticament abans d'utilitzar-la. És la que tenen a Arenys de Mar, que s'ha dotat d'un protocol d'ús propi per garantir una bona praxis.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!