Salut atribueix a una "contaminació fecal humana" a l'aigua el brot de gastroenteritis que ha afectat 4.136 persones. ACN
ACN |
Barcelona
25-04-2016 16:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Departament de Salut ha atribuït a una "contaminació fecal humana" a l'aigua el brot de gastroenteritis que ha afectat 4.136 persones a Catalunya. Així ho ha apuntat aquest dilluns Albert Bosch, catedràtic de Microbiologia i director del grup de virus entèrics de la Universitat de Barcelona, després de donar a conèixer els resultats de les anàlisis fetes per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) en aigua envasada i mostres de femta de pacients afectats, que han confirmat un norovirus com a causa de les infeccions. D'altra banda, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha dit que es dóna per acabat el brot, ja que des del passat dilluns 18 d'abril no s'han produït nous casos amb simptomatologia. A més, Guix ha assegurat que l'ASPCAT no es planteja sancionar l'empresa distribuïdora perquè en territori català no s'ha detectat cap "alteració de la normativa".
El secretari de Salut Pública ha destacat que "el reservori" del norovirus causant de la gastroenteritis "sempre és un ésser humà". En la mateixa línia, Bosch, que ha dirigit l'equip encarregat de fer les analítiques, ha afegit que el norovirus és "100% humà", descartant una infecció d'origen animal. D'aquesta manera, segons Guix, el que queda per esbrinar és la manera com s'ha produït exactament la transmissió, una tasca que correspon a les autoritats sanitàries d'Andorra.
De moment, les anàlisis efectuades per l'ASPCAT han mostrat "valors elevats", entre 1.000 i 10.000 partícules per litre, de dos tipus de norovirus, presents tant a l'aigua envasada com a les mostres de femta de pacients afectats, el que estableix "una relació causal" que explica el brot de gastroenteritis, tal com ha expressat Bosch. En aquest sentit, ha indicat que aquest virus es transmeten per una via "fecal oral". "Són excretats per un individu que pateix gastroenteritis, de vegades sense símptomes, i d'alguna manera van a parar a aigües o aliments", ha remarcat.
Bosch ha afirmat que és el primer cop al món que es produeix un brot per un norovirus en aigua envasada, ja que habitualment s'originen quan "s'han mesclat aigües fecals amb aigües potables" en pous, per exemple. El catedràtic de microbiologia de la UB ha subratllat també que s'ha emprat una "metodologia amb una sensibilitat elevada" per trobar els norovirus, que estan "enormement diluïts".
En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha qualificat el brot com a "excepcional" en un sector molt "regulat i controlat". En qualsevol cas, Guix considera "altament poc probable" que la contaminació s'hagi produït a la font d'Arinsal, d'on s'extreu l'aigua que envasa l'empresa Eden Springs, i ha manifestat que la hipòtesi més probable és que la infecció sorgís durant el procés d'embotellament.
Pel que fa a les sancions, Guix ha justificat que no se n'apliquin a Eden Springs perquè s'han realitzat inspeccions a l'empresa distribuïdora a Catalunya i no s'ha detectat cap infracció. "Una altra cosa és el que decideixi el govern andorrà en el seu territori, que dependrà dels resultats que puguin obtenir" en les anàlisis que es faran a la planta d'embotellament i a la font, ha sentenciat. Tanmateix, Guix ha aclarit que els afectats poden denunciar com a particulars.
En total, els 4.136 afectats són treballadors de 381 empreses de Barcelona i Tarragona que han notificat casos de gastroenteritis, de les 925 que reben les garrafes de l'empresa Eden Springs.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!