Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica

La reducció d'estómac es confirma com a tractament eficient per remetre la diabetis en el 85% dels casos

L'Hospital Universitari de Bellvitge acull el 2 i 3 de maig experts nacionals i internacionals en cirurgia bariàtrica i metabòlica

Inicialment aquestes tècniques de reducció d'estómac es van desenvolupar per tractar persones obeses, però s'ha comprovat que en modificar la mida d'aquest òrgan es produeixen canvis hormonals

Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica. Hospital de Bellvitge

Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica. Hospital de Bellvitge

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cirurgia bariàtrica, un tractament per reduir l'estómac que inicialment estava indicat per a pacients amb obesitat mòrbida, s'ha confirmat que també és un procediment altament eficient per a la diabetis mellitus tipus 2, ja que aconsegueix una remissió total de la malaltia associada a l'obesitat mòrbida a curt termini en el 85% dels casos. Aquesta és una de les principals aportacions que es debatrà els propers 2 i 3 de maig en el XIII Curs Internacional de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica que tindrà lloc a l'Hospital Universitari de Bellvitge. Segons un comunicat d'aquest centre, la cita reunirà els millors experts nacionals i internacionals en aquest camp amb l'objectiu d'avaluar diferents tècniques, indicacions i complicacions. Durant la trobada es realitzaran tretze cirurgies en directe.

El doctor Jordi Pujol, responsable de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l'Hospital Universitari de Bellvitge i director del curs Internacional de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica que tindrà lloc a l'Hospital Universitari de Bellvitge la setmana que ve, ha subratllat que "els estudis a llarg termini han confirmat que les millors tècniques bariàtriques per fer remetre la diabetis són el 'bypass' gàstric i l'encreuament duodenal, mentre que la gastrectomia vertical està sobreindicada".

Quan es tracta de cirurgia bariàtrica per laparoscòpia no hi ha una única tècnica possible sinó que la indicació d'una o altra depèn de l'edat del pacient, l'índex de massa corporal (IMC) i el tipus de malalties associades. Així, el bypass gàstric està recomanat per a pacients d'entre 40 i 50 anys amb un IMC d'entre 40 i 50 kg/m2, mentre que l'encreuament duodenal està indicat per a pacients de més de 50 anys o amb un IMC de més de 50 kg/m2. La gastrectomia vertical, per la seva banda, és el procediment òptim per a gent jove amb un IMC d'entre 35 i 45 kg/m2.

Inicialment aquestes tècniques de reducció d'estómac es van desenvolupar per tractar persones obeses, però s'ha comprovat que en modificar la mida d'aquest òrgan es produeixen un seguit de canvis hormonals que ajuden a la remissió de la diabetis, la qual cosa preveu grans perspectives de futur. "L'èxit de la cirurgia de la diabetis o metabòlica provoca que la demanda estigui creixent de forma exponencial", ha explicat el doctor Pujol. Actualment aquesta cirurgia només es prescriu en un 2% dels pacients diabètics, aquells que presenten un índex de massa corporal (IMC) de més de 35 kg/m2. Segons un comunicat de l'Hospital Universitari de Bellvitge, en endavant el repte seria prescriure-la també per a pacients diabètics amb un IMC d'entre 30 i 35 kg/m2. La prevalença de la diabetis tipus 2 a Catalunya és del 7,5% de la població, dada que posa de manifest que qualsevol avenç en el tractament d'aquesta malaltia tindrà una importància cabdal.

Més de 1.705 pacients amb obesitat mòrbida a l'espera d'aquesta cirurgia

A més d'analitzar diferents tècniques i casos, el XIII Curs Internacional de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica, que compta amb la col·laboració de la companyia Ethicon, servirà per discutir el present i el futur d'una especialitat altament demandant. Segons les dades del Servei Català de la Salut de desembre de 2015, a Catalunya hi ha 1.705 pacients amb obesitat mòrbida pendents d'una intervenció quirúrgica. Els experts reunits a l'Hospital de Bellvitge analitzaran les llistes d'espera de Catalunya i Espanya i debatran estratègies per a l'abordatge d'aquesta problemàtica.

L'Hospital Universitari de Bellvitge pertany a l'Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya, registrant 31.300 altes anuals, de les quals el 35% són d'alta complexitat. És l'hospital de referència terciària per a tot l'eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l'Ebre, la qual cosa significa una cobertura assistencial per a més de 2 milions d'habitants. A més, ha estat sis vegades TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l'Estat en els últims set anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local