Investigació de fiscalia

La fiscalia investiga l'adjudicació del servei de transport sanitari de Catalunya

El conseller anuncia que el nou responsable accedirà per concurs públic i avança que els informes encarregats han detectat “problemes” al transport sanitari

Comín destitueix el director del SEM i anuncia “ajustos” en el model de transport sanitari

Pla general de dues ambulàncies del SEM aparcades al costat del Mercat municipal de Sitges. ACN

Pla general de dues ambulàncies del SEM aparcades al costat del Mercat municipal de Sitges. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha explicat aquest dijous que ha decidit destituir el director del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Francesc Bonet. Comín ha fet aquest anunci després que s'hagi conegut que la fiscalia ha decidit investigar l’adjudicació del servei de transport sanitari fet durant l’època del conseller Boi Ruiz però per aquest mateix equip directiu. Comín, però, ha justificat el relleu en la cúpula del SEM per altres motius, i ha explicat que vol iniciar “una nova etapa” que haurà de fer “ajustos” al recentment implantat model de transport sanitari. I és que els informes que el departament va encarregar per conèixer l’eficàcia i idoneïtat d’aquest model ja donen les seves primeres conclusions, i segons el conseller, han detectat “problemes tant d’implantació com de model”. És per això que la nova cúpula serà l’encarregada de buscar-hi solucions. Comín ha anunciat també que el nou director serà fruit d’un concurs públic.

“Hi haurà canvis al SEM”. Amb aquest anunci, Comín ha explicat, durant una interpel·lació feta per JxSí al Parlament, que el seu departament ha decidit rellevar el director del servei, Francesc Bonet, que serà cessat en els propers dies. El conseller ha volgut agrair “el valor i la valentia” d’haver dissenyat i implantat el nou model de transport sanitari. Però ha justificat la seva destitució assegurant que ara la prioritat passa pel “desplegament del nou model i el seu ajustament”, i per això s’ha considerat “positiu per consolidar el SEM” que l’equip directiu sigui nou.

A més, Comín ha concretat que aquest canvi a la cúpula del servei “es farà d’acord amb la nova etapa de transparència”. “Farem un concurs públic, obert, on es puguin presentar tots els professionals experts en transport sanitari”, ha avançat, tot assegurant que durant “el temps d’interinatge” entre el vell i el nou equip directiu, serà el consell d’administració del SEM “qui assumirà en funcions les tasques directives”.

“Donarem a la gent el que necessita: la confiança i tranquil·litat de saber que tenim un dels millors serveis de transport urgent d’Europa. Però com que aixeca inquietud, creiem que la resposta passa per legitimar el transport sanitari, i que des del diàleg el nou equip faci aquesta feina i faci els canvis tècnics que calgui”, ha afegit Comín.

El conseller ha justificat també el relleu assegurant que els informes que va encarregar per conèixer l’eficàcia del nou model de transport sanitari han donat els primers resultats i les conclusions de les que disposa, reclamen modificacions. “Les dades que tenim ens permeten concloure que hi ha problemes d’implantació i de model, una mica de cada. De fet, part dels d’implantació són inherents a l’adaptació, inevitables. Però també hi ha problemes de model perquè el VIR, de moment, no dona totes les seves virtuts amb tota la perfecció de convindria”, ha reconegut.

Comín ha explicat que quan rebi l’informe complet transmetrà el seu resultat als grups parlamentaris de la comissió de Salut, però ja ha avançat que els problemes detectats al funcionament del VIR, sobretot, no justifiquen “revertir el model, sinó fer un ajust fi, territori per territori”. “Calen més dades i més mesos per saber si el model s’ajusta o es rectifica. I això ho encarregarem al nou equip directiu del SEM”, ha conclòs.

Una empresa vinculada a TSC dóna 3 milions a Sant Joan de Déu

Segons han confirmat fonts de la fiscalia a l'ACN, el ministeri públic ha obert una investigació i l'ha encarregat a la policia espanyola, per esbrinar si hi ha alguna relació sospitosa entre un donatiu de 3 milions d'euros a l'Hospital Sant Joan de Déu, privat però que ofereix sanitat pública, i la concessió de 7 dels 13 lots del transport sanitari a una empresa vinculada a aquest donatiu. La investigació s'ha obert arran de la denúncia presentada per la CUP per suposades irregularitats en el concurs públic de l'any passat, de més de 2.250 milions d'euros.

L'empresa Transport Sanitari de Catalunya SL (TSC) va guanyar els lots de Girona, Comarques Centrals, Alt Pirineu, Barcelonès Nord, Alt Penedès, Barcelona ciutat i Regió Sanitària de Barcelona, tot i que la seva oferta era "manifestament incompleta", segons la CUP. TSC és propietat d'International Emergency Services SARL, un fons d'inversió amb seu a Luxemburg que, alhora, és propietat del fons de capital risc Investindustrial, que pertany a la família Bonomi i té seu a Barcelona. Aquest fons de capital risc va comprar el 2012 PortAventura a La Caixa i el juliol de l'any passat, la Fundació PortAventura va donar 3 milions a Sant Joan de Déu a través d'un conveni. Poc després, TSC va guanyar més de la meitat del concurs d'ambulàncies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local