L'Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa, entregant els distintius del projecte 'No puc esperar!' a Vilanova. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilanova i la Geltrú
10-05-2016 21:38
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vilanova i la Geltrú és el primer municipi de la comarca del Garraf que s'ha adherit al projecte 'No puc esperar!', amb el qual es promou l'accés fàcil dels afectats de malalties intestinals als lavabos dels establiments privats i espais públics. Els gremis d'hostaleria, restauració i comerç, han rebut aquest dimarts els distintius que repartiran entre els seus associats per identificar els establiments que permetran aquest accés. Els afectats per les patologies intestinals, al seu torn, també duran una targeta que els identificarà com a tals i que poden obtenir a través del seu metge. El president de l'Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU), Enric Bosch, ha insistit que l'objectiu del projecte és que els afectats puguin "desenvolupar una vida quotidiana" i ha fet una crida a la conscienciació social per acceptar les necessitats de les persones afectades.
Amb l'adhesió de Vilanova al projecte 'No puc esperar!', feta pública aquest dimarts en un acte al Saló de Plens, l'Ajuntament s'ha compromès a facilitar l'accés als serveis de tots els equipaments públics, alhora que els comerciants i restauradors demanaran als associats que actuïn en la mateixa línia.
En aquest sentit, Enric Bosch ha lamentat la reticència de molts empresaris a cedir l'ús dels lavabos als afectats per malalties intestinals pel temor de l'estat en què pugui quedar l'espai. Sobre aquesta qüestió, el president de l'ACCU ha remarcat que es tracta d'una necessitat vital i ha assegurat que les persones afectades "són les primeres" vetllen per garantir el manteniment dels lavabos.
Amb l'arribada del projecte a Vilanova i la Geltrú, l'ACCU vol instar els malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa a "evitar que es quedin a casa anclats, pensant que tindran un problema si no localitzen un lavabo". Per aconseguir-ho, Enric Bosch també ha remarcat la importància de la conscienciació social, instant la societat a "admetre" que existeixen aquestes patologies.
"Els afectats han de poder fer una vida tant normal com qualsevol altre", ha apuntat Bosch, i ha posat com a exemple la comprensió social que existeix vers les necessitats de les persones invidents o minusvàlides. Així, ha insistit que "hi ha persones que la única cosa que necessiten és tenir accés ràpid a un lavabo".
Per la seva part, la regidora de Serveis Socials, Gisela Vargas, ha destacat la col·laboració publico-privada en què es basa el projecte. Vargas ha fet una crida a repetir aquestes sinergies de forma més constant en l'àmbit social, de la mateixa manera que és habitual que es donin situacions similars en qüestions relacionades amb la promoció turística.
Solucions a curt termini per facilitar el futur
Quan fa gairebé dos anys i mig que el projecte 'No puc esperar!' va començar a desplegar-se a Girona per primera vegada, els seus impulsors, l'Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa, treballen per estendre'l arreu de Catalunya. La voluntat és que l'any 2018 ja en formin part gairebé tots els municipis i consells comarcals.
El president de l'ACCU ha subratllat la necessitat de treballar amb perspectives de futur, ja que actualment es calcula que a Catalunya hi viuen unes 30.000 persones afectades per malalties intestinals, amb especial augment de casos entre la població infantil i juvenil. Al seu torn, el Doctor Albert Tomàs, cap de la unitat de l'aparell digestiu de l'Hospital Sant Camil, ha fet una crida a instaurar projectes similars al de 'No puc esperar!' per a "normalitzar el dia a dia" dels afectats mentre continua la recerca mèdica per reduir les malalties.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!