DGAIA

Una veïna de Sitges denuncia la retirada de la custòdia del seu fill "de forma irregular"

Diu que va presentar una denúncia contra la seva parella per maltractaments i que en aquell moment va començar la seva 'persecució' administrativa

La Frontissa, que s'ha fet càrrec de l'assessorament de la dona, alerta de la 'doble victimització de les víctimes' i la 'falta de credibilitat de les dones davant de la policia, els jutges i l'adminsitració'

Baldufa. EIX

Baldufa. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una veïna de Rocamar, a Sitges, assegura que està vivint un malson des que fa 4 anys va denunciar la seva parella per maltractaments i va marxar de casa amb el seu fill, que ara té cinc anys. Aquest cap de setmana ha estat retinguda per la policia, quan es trobava de viatge a Madrid amb el seu fill, i durant la seva estada de 30 hores al calabós, els agents van lliurar el menor a la Generalitat, que s'ha fet càrrec de la seva custòdia: "no sé on es troba el meu fill, només sé que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) se l'ha emportat perquè em va obrir un expedient de risc i que no hi ha cap sentència contra mi", explica aquesta mare, que amenaça d'iniciar una vaga de fam si no li deixen veure el seu fill. Creu que el pare del seu fill, col·laborador d'aquesta institució, és el responsable de la denúncia administrativa que pesa sobre ella: "intenten mostrar-me com una dona desequilibrada, amb problemes mentals, però els informen mèdics diuen tot el contrari. La Generalitat ha presentat fins a tres requeriments contra mi en tres jutjats diferents perquè cap jutge volia retirar-me la custòdia".

Rosa és una de les usuàries que rep suport i assessorament de l'Associació de Dones La Frontissa, que alerta que la seva situació "malauradament és habitual". Mari Pau Munuera, una de les responsables de l'entitat vilanovina, explica que el periple que està vivint aquesta dona és fruit "de la debilitat de la realitat econòmica i social de les dones i de la manca de credibilitat que tenen les dones davant de jutges, de policies i molt sovint de l'administració". Munuera lamenta aquesta "doble victimització de la víctima", que també ha de lliutar contra rumors estereotipats com que la dona denuncia només per poder-se quedar amb el pis o per rebre una ajuda econòmica. "En aquest cas, la víctima té un informe forense que recull les amenaces que li va fer la seva ex parella després de la separació i que es corresponen amb tot el que li està passant ara amb la custòdia i els intents de mostrar-la com a desequilibrada", apunta Munuera.

La Frontissa està treballant d'aprop per aclarir la situació d'aquesta mare i el seu fill de cinc anys, que porten separats tres dies: "hi ha moltes situacions que seran difícils de demostrar, però estem treballant amb moltes evidències i des de La Frontissa es presentarem com a acusació particular si podem demostrar que la Generalitat ha actuat de forma irregular en aquest cas". Mari Pau Munuera alerta que l'entitat s'està trobant amb casos similars en què l'administració demana unes condicions econòmiques i socials excessives a les dones per poder recuperar la custòdia dels seus fills: "aquest maltractament administratiu és el que denunciem reiteradament perquè la manca de recursos també es manifesta d'aquesta manera, amb poca formació per part dels professionals que han d'atendre les víctimes i que sovint els casos depenen més de amb qui es troben al davant que de les proves o les evidències".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local