Pla de Salut 2016-2020

Salut presenta un projecte capdavanter per a atendre i prevenir l'osteoporosi

Hi participaran 9 hospitals i 73 centres d’atenció primària

Osteoporosi . EIX

Osteoporosi . EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut ha presentat aquest dimecres el projecte APROP, una iniciativa orientada a atendre i prevenir les fractures per osteoporosi i que esdevé una de les actuacions prioritàries del Pla de Salut 2016-2020. El conseller Antoni Comín ha expressat “l’encert” de prioritzar aquesta qüestió atesa la incidència que té a Catalunya. El titular de Salut també ha destacat el fet que aquest enfoc preventiu es faci aprofitant el coneixement i la preparació de l’atenció primària, com un dels trets distintius del sistema sanitari català.

El projecte -impulsat pel Pla director de malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor, amb la col·laboració del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i de l’Institut Català de la Salut- vol avaluar l’efectivitat d’una intervenció preventiva feta a l’atenció primària per reduir l’aparició de noves fractures en pacients que consulten per una fractura osteoporòtica.

A grans trets, la intervenció consisteix en fer recomanacions sobre dieta, activitat física i prevenció de caigudes, a més d’instaurar fàrmacs antiosteoporòtics quan calgui.

La intervenció -que es basa en un abordatge multicomponent fet per metges i infermeres-, es farà des de l’atenció primària al llarg de dos anys des de la detecció de la fractura. Està prevista la participació de 9 hospitals i 73 EAP que es dividiran en un grup d’intervenció i un grup de control per avaluar-ne l’efectivitat.

Des de Salut es destaca que el projecte representa un repte per a l’atenció primària, ja que és la primera vegada que s’avaluarà aquesta intervenció portada a terme sota el seu lideratge en l’àmbit europeu.

Les fractures osteoporòtiques apareixen habitualment a partir dels 50 anys, i el fet d’haver-ne patit una incrementa entre 2 i 4 vegades el risc de presentar-ne de noves. En aquest sentit, la majoria de fractures subsegüents es presenten en els 2 anys posteriors a la primera fractura. Per tipus, les més habituals són les de canell, part superior del braç, vèrtebres, i la de maluc que acostuma a ser la última en aparèixer.

A Catalunya cada any hi ha més de 8.000 fractures de maluc, i la meitat de les persones amb aquesta fractura ja han tingut una fractura prèvia. El projecte ha de permetre conèixer millor l’impacte de les fractures per fragilitat a Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local