Redacció |
Barcelona
29-05-2016 11:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Tots som ciutadans digitals des del moment en què convivim permanentment amb les noves tecnologies digitals i les xarxes socials. Però, sabem comportar-nos adequadament en aquesta societat digital? Som bons ciutadans digitals? Avui dia, la nostra identitat digital és tan important que podem ser descartats d'una feina en funció de com ens mostrem al món digital. De fet, un 30% d'empreses descarta candidats per la seva imatge a internet.
Per a Teresa Romeu, professora de la UOC i experta en capacitació digital, «cal ser cívic, educat, honest, sociable, responsable, humil, flexible, agraït, respectuós amb un mateix i amb els altres, solidari, transparent...». I a més, «s'ha de conèixer i tenir criteri en l'ús de les eines que la xarxa ens ofereix».
Cuidar la nostra imatge, sobretot si busquem feina
Romeu alerta que «la nostra identitat digital és el nostre currículum permanent, actualitzat i a l'abast de tothom». Per això els responsables de recursos humans han anat derivant la cerca de persones cap a la xarxa. Actualment, el 80% de les ofertes laborals només circula per la xarxa. Neix així un nou perfil que capta el talent professional a la xarxa, el nethunter, «que obté el màxim d'informació d'una forma més plural i transversal», explica Romeu.
Ser coneixedors dels nous canals digitals
«El més important –diu la professora de la UOC– és conèixer les xarxes que volem utilitzar per tal de fer-ne un bon ús». Només així tindrem en compte què fem i què diem.
No buscar només likes
La facilitat de publicar dades, fotos i diversitat d'informacions i l'afany per aconseguir més m'agrada fa que perdem «consciència de la realitat» i que «donem més informació de la que hauríem de donar», alerta Romeu.
Vigilar possibles disputes
Què hem de fer si parlen malament de nosaltres i ho fan de manera pública? Segons l'experta, primer caldria definir el grau de l'ofensa, però en qualsevol cas, «no podem utilitzar la xarxa com un camp de batalla, tinguem o no raó». Per a preservar els nostres drets, sempre es pot recórrer a la justícia.
Activar mesures de privacitat
Molts usuaris s'obliden d'aplicar mesures de privacitat i seguretat a les xarxes i, segons Romeu, aquest pas és «necessari». Aconsella «revisar la configuració de privacitat individual a les xarxes socials, desactivar els suggeriments d'etiquetes i eliminar etiquetes de fotos publicades per altres, utilitzar servei d'alertes, consultar sempre les polítiques d'ús del servei o plataforma per protegir-nos i, abans de publicar, reflexionar sobre l'impacte que tindrà la informació», conclou.
Un estiu ric en aliments, idiomes, turisme, art...
Totes aquestes qüestions es tractaran més àmpliament en el curs d'estiu Actitud digital, que s'impartirà del 29 de juny al 30 de juliol, juntament amb altres noranta-sis cursos que s'ofereixen a la Universitat Oberta d'Estiu de la UOC. Formacions breus (25 h) i de catorze àmbits temàtics diferents.
L'experta
Teresa Romeu és professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC i la responsable del curs d'estiu Actitud digital. És experta en TIC aplicades a la formació i als entorns professionals, treball col·laboratiu en xarxa, alfabetització i competències digitals, i estratègies docents en línia. També és investigadora del grup EDUL@B (Educació i TIC).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!